Het is op 9 november alweer 25 jaar geleden dat De Berlijnse Muur viel. Als dominostenen vielen toen ook de regimes van veel Oostbloklanden om. Wat overbleef zijn oude stations, statige wolkenkrabbers en imposante beelden. Wat zeggen die objecten over toen en nu? Deel 9: De brokstukken van de Berlijnse muur.

Het lange spoor van de Muur

Als de ‘Mauerspechten’ op 9 november 1989 en de daaropvolgende dagen toch eens geweten hadden wat hun enthousiast uitgehakte brokken Berlijnse Muur waard zouden zijn…
Direct na de val van de Muur begon de handel in de betonnen restanten. Zelfs de toenmalige machthebbers in de DDR deden mee en vingen tot 90.000 D-Mark per brokstuk. In willekeurige souvenirwinkeltjes in Berlijn tref je nu minuscule stukjes authentieke Mauer in glazen potjes, waarbij een 8 centimeter groot brokje zomaar tien euro waard is.

Berlijn wilde, niet geheel onbegrijpelijk, in 1989 zo snel mogelijk van zijn gehate Muur af. En in de rest van de wereld leek het historische besef rondom de betonstukken wél vrij snel aanwezig. De verkochte Muurfragmenten kwamen onder meer terecht voor DiMillo’s restaurant in het Amerikaanse Portland, voor de deur van het verenigingshuis van de Harmonie German Club in Canberra, Australië en in de achtertuin van de Deense kunstenaar Jens Galschiøt.

In Berlijn zelf is de Muur is naast geschiedenis een toeristisch concept geworden, daarvan getuigen ook de drommen toeristen rondom de East Side Gallery. Dit 1,3 kilometer lange stuk Muur is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berlijn. Er zijn plannen om – speciaal voor de toeristen - gedeeltes Muur te herbouwen, maar vooralsnog houdt men het vandaag bij een muur van verlichte ballonnen.

oostblokboek

Dit is het zevende deel van een tiendelige serie over monumentale relikwieën uit het Oostblok. De serie is samengesteld met medewerking van de redactie van het Oostblokboek.

Het net verschenen Oostblokboek is een historische reisgids en uniek leesboek bomvol verhalen over het voormalige Oostblok. In woord en beeld ontdekt de lezer wat er nog over is van het communisme in Oost-Europa. Gefotografeerd door topfotografen en geschreven door journalisten, historici en schrijvers die daar wonen, werken of vaak komen.

Daphne Damiaans (@daphnedamiaans) is journalist, vertaler en historicus. Ze studeerde af op het onderwerp DDR. Voor Het Oostblokboek schreef ze, samen met Bertus Bouwman, het hoofdstuk over dit verdwenen land.

Heb jij een interessant relikwie in je bezit? Vertel kort via de Facebook van VPRO Buitenland hoe je er aan gekomen bent en maak kans op een exemplaar van het Oostblokboek! Moge het leukste verhaal winnen...

oproep aan urban explorers

Ben jij ook een urban explorer, zo iemand die graag in het geniep verlaten gebouwen, hermetisch afgesloten terreinen en andere vergeten plekken bezoekt; uit nieuwsgierigheid en een zucht naar avontuur? Wat vond je? Stuur je foto met korte beschrijving naar buitenland@vpro.nl en we zetten 'm voor je op onze facebookpagina VPRO Buitenland (vergeet niet ons eerst te liken!)

Meer over de val van de Muur bij de VPRO