Het is op 9 november alweer 25 jaar geleden dat De Berlijnse Muur viel. Als dominostenen vielen toen ook de regimes van veel Oostbloklanden om. Wat overbleef zijn oude stations, statige wolkenkrabbers en imposante beelden. Wat zeggen die objecten over toen en nu? Voor VPRO Buitenland schrijven tien ervaringsdeskundigen over deze tastbare overblijfselen, van het beeld van Lenin in Berlijn en de Hongaarse wachttoren waar het allemaal begon, tot een vervallen staatscirsus in Moldavië.

oostblokboek

'Oostblokrelikwieën' is een tiendelige serie over monumentale overblijfselen uit het Oostblok. De serie is samengesteld met medewerking van de redactie van het Oostblokboek. Tot en met 9 november, precies 25 jaar na de val van de Muur, vindt u elke dag een nieuwe aflevering via deze pagina.

Het net verschenen Oostblokboek is een historische reisgids en uniek leesboek bomvol verhalen over het voormalige Oostblok. In woord en beeld ontdekt de lezer wat er nog over is van het communisme in Oost-Europa. Gefotografeerd door topfotografen en geschreven door journalisten, historici en schrijvers die daar wonen, werken of vaak komen.

oproep aan urban explorers

Ben jij ook een urban explorer, zo iemand die graag in het geniep verlaten gebouwen, hermetisch afgesloten terreinen en andere vergeten plekken bezoekt; uit nieuwsgierigheid en een zucht naar avontuur? Wat vond je? Stuur je foto met korte beschrijving naar buitenland@vpro.nl en we zetten 'm voor je op onze facebookpagina VPRO Buitenland (vergeet niet ons eerst te liken!)