Winnaar Lira Correspondentenprijs 2015

, Jon Roozenbeek

Remco Andersen

Onthulling winnaar Lira Correspondentenprijs

De winnaar van de Lira Correspondentenprijs 2015 is Remco Andersen. Dat maakte juryvoorzitter Margriet Brandsma donderdagavond bekend in het VPRO-programma Bureau Buitenland op radio 1.

Andersen, Midden-Oostencorrespondent voor De Volkskrant, Elsevier, De Morgen en BNR met als standplaats Beiroet, wordt volgens Brandsma beloond niet alleen omdat hij prachtig schrijft, maar ook omdat hij mooie vervolgverhalen maakt. “Je ziet echt het landschap dat hij beschrijft. Hij kan heel ingewikkelde kwesties in een paar zinnen heel begrijpelijk maken. En wat ook heeft meegewogen: hij is erbij, bij de brandhaarden. Remco is echt een correspondent die ons het gevoel geeft dat we over zijn schouder mogen meekijken.”
 
“Ik probeer de ontwikkelingen in het Midden-Oosten in de gaten te houden en hoe dingen veranderen”, aldus Andersen in Bureau Buitenland.  “Heel vleiende woorden van de jury.”
 
De aanmoedigingsprijs voor beste jonge correspondent, dit jaar voor het eerst uitgereikt, gaat naar Monique Samuel, die voor De Correspondent en De Groene Amsterdammer verslag doet vanuit diverse plaatsen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten.
De Lira Correspondentenprijs wordt sinds 2013 uitgereikt door het Lira Auteursfonds Reprorecht en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten aan de beste Nederlandse freelance buitenlandcorrespondent, zowel voor de directe nieuwsvoorziening als voor achtergrondreportages. De winnaar ontvangt een geldprijs van 5000 euro en een oorkonde.

 

advertentie