Verenigd Koninkrijk 1990. Biografie van Peter Medak. Met o.a. Billie Whitelaw, Tom Bell, Gary Kemp, Martin Kemp en Susan Fleetwood.

VPRO Cinema

Meesterlijke film over de gangster-tweeling uit Oost-Londen, in de periode 1960-70 de koningen van de Engelse misdaad. Een scherpzinnig, intelligent scenario van Philip Ridley presenteert de feiten zo dat we een overtuigend portret te zien krijgen van de afschuwelijke, gewelddadige broers en hoe het allemaal zover is gekomen. Whitelaw is groots als de moeder in de door vrouwen gedomineerde familie, die de 'monsters' heeft voortgebracht. Ook andere rollen blijven je lang bij - met name Bell als de tragische, haatdragende oudere boef - maar het is toch vooral het creatieve gebruik van bekende gezichten in kleinere rollen, wat soms verrassende effecten geeft, dat blijft hangen. De omstreden bezetting van de hoofdrollen - de Kemp-tweeling werd gerecruteerd uit de popgroep Spandau Ballet - is een van de vele sterke punten van deze film gebleken. Medak laat zien dat hij volledig boven zijn materiaal staat, praktisch zonder fouten weet hij het moeilijke probleem op te lossen van het tonen van de glamour in de gewelddadige wereld van de Krays, zonder het publiek maar een ogenblik de kans te geven iets anders dan afschuw te voelen voor de tweeling. Camerawerk van Alex Thomson.

credits

Regie:
Peter Medak
Cast:
Billie Whitelaw, Tom Bell, Gary Kemp, Martin Kemp, Susan Fleetwood, Charlotte Cornwell, Kate Hardie, Avis Bunnage, Gary Love, Steven Berkoff, Jimmy Jewell, Barbara Ferris, Victor Spinetti, Norman Rossington, Patti Love, Alfred Lynch, Michael Balfour, Murray Melvin, Stephen Lewis, Michael Elphick
Camera:
Alex Thomson
Muziek:
Michael Kamen
Jaar:
1990
Alt. titels:
Krays, The
Genres:
Biografie, Misdaad, Thriller
Trefwoorden:
Gangsterfilm
Landen:
Verenigd Koninkrijk


op televisie
0 uitzendingen

The Krays (1990) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken