Spanje/Frankrijk/Portugal 1993. Komedie van Fernando Trueba. Met o.a. Jorge Sanz, Fernando Fernán-Gómez, Ariadna Gil, Penélope Cruz en Miriam Díaz Aroca.

VPRO Cinema

In de lente van 1931 staat Spanje voor een dilemma: de troon van koning Alfonso XIII wankelt, de republiek wenkt. Fernando (Sanz), een deserteur op de vlucht, zoekt en vindt onderdak op het platteland. Hij komt terecht op een grote boerderij van de oude schilder Manolo (Fern[KA1]an-G[KA1]omez), een rebellerende non-conformist met vier knappe dochters. De vier meiden zijn erg libertijns opgevoed. Fernando wordt het welwillende slachtoffer van de toenaderingspogingen van de vier manzieke schatten. Aan die gouden belle [KA1]epoque-momenten komt uiteraard een einde, maar voordat het zover is, kan men lustig meegenieten van scherpzinnige dialogen, vleugjes sociale kritiek en politieke hoop naast erotische ontdekkingen. Het camerawerk van Jos[KA1]e Luis Alca[KA1]ine, de decors en kostuums vormen een lust voor het oog en Fern[KA1]an-G[KA1]omez, al vijftig jaar actief in de Spaanse film, is een pracht van een patriarch. Het scenario is van Rafael Azcona, sinds de jaren 1950 de auteur van een aantal onvergetelijke komedies en het spaart niemand. Bij de Academy Awards van 1994 bekroond met de Oscar voor de Beste Beste Buitenlandse Film. Winnaar ook van een hele rits Goya Awards (Beste Film, Beste Regisseur, Beste Scenario, Beste Actrice voor Gil, Beste Mannelijke Bijrol voor Gómez, Beste Vrouwelijke Bijrol voor Chus Lampreave, Beste Camerawerk, Beste Montage en Beste Vormgeving) en een commerciële hit in Spaans sprekende landen. Eastmancolor, Dolby.

credits

Regie:
Fernando Trueba
Cast:
Jorge Sanz, Fernando Fernán-Gómez, Ariadna Gil, Penélope Cruz, Miriam Díaz Aroca, Gabino Diego, Augustin Gonzalez, Chus Lampreave, Mary Carmen Ramirez, Maribel Verdú, Fernando Fernán Gómez
Scenario:
Rafael Azcona, Fernando Trueba, José Luis García Sánchez
Productie:
Fernando Trueba
Camera:
José Luis Alcaine
Muziek:
Guillermo Fernández-Shaw, Federico Romero, Pablo Sorozábal, Antoine Duhamel
Montage:
Carmen Frías
Jaar:
1993
Alt. titels:
Saison der Liebe, The Age of Beauty
Genres:
Komedie, Romantiek, Drama, Erotiek, Experimenteel
Trefwoorden:
Tragikomedie, Sociaal drama, Politiek
Landen:
Spanje, Frankrijk, Portugal

op televisie
0 uitzendingen

Belle epoque (1993) is deze week niet op televisie. Log in om een abonnement aan te maken