VPRO Big Screen Award: A Hustlers Diary van Ivica Zubak

Waarom A Hustlers Diary gaat winnen

Vrijdag 3 februari 2017 wordt tijdens het prijzengala van International Film Festival Rotterdam de VPRO Big Screen Award uitgereikt door een vijfkoppige publieksjury. De redactie van VPRO Cinema bekeek de acht genomineerde films en beschouwt alvast voor. Met vandaag: de Zweedse satire A Hustlers Diary van Ivica Zubak.

Over de film

De acties van crimineel Metin zijn – net als de troosteloze Zweedse decors waarin zijn leven zich afspeelt – gehuld in grijstinten. Hij heeft grootse dromen over beroemd worden, maar helaas worden die dromen regelmatig bruut verstoord door de werkelijkheid.

Over de regisseur

Ivica Zubak (1978, Kroatië) debuteerde in 2009 met Knäcka (Dreams), een drama dat veel overeenkomsten kent met A Hustlers Diary. Knäcka verhaalt over een Zweeds-Kroatische tiener die niets liever doet dan bier drinken en rondhangen met zijn louche vrienden. Maar dan wordt zijn moeder ernstig ziek en moet hij kiezen tussen volwassen worden of doorgaan op dezelfde weg.

Waarom A Hustlers Diary gaat winnen

Omdat A Hustlers Diary eigenlijk alles in zich heeft: drama, actie, heel veel humor en een charmante hoofdrolspeler die de kijker, ondanks de vele zwaktes van zijn personage, toch om zijn vinger weet te winden. En niet te vergeten: een actueel verhaal over de kloof tussen de elite en  'de gewone man'.

Beste scène

De scène waarin Metin tot zijn eigen ongenoegen op een literair feestje belandt. Verbaasd hoort hij aan hoe twee snobistische schrijvers discussiëren over hoe het zou zijn als één van hun personages een tank zou kopen. Waarna Metin hen vertelt dat hij wel een mannetje weet. Een heerlijke botsing der werelden.

advertentie