De VPRO biedt tijdens IDFA twee extra’s aan: speciale vertoningen inclusief nagesprek. Met de makers en hoofdpersonen van Bellingcat - Truth in a Post Truth World en van The Trial of Ratko Mladić.

Bellingcat - Truth in a Post Truth World

De wereldpremière van Bellingcat – Truth in a Post-Truth World wordt op IDFA gehouden. Op deze speciale VPRO Extra avond wordt de film niet alleen op het festival maar gelijktijdig in bioscopen door het land vertoond. Aansluitend is er een gesprek tussen Bellingcat-oprichter Eliot Higgins en IDFA-directeur Orwa Nyrabia. Dit gesprek is via een live-stream in de deze bioscopen te volgen (zie onder).

Het internationaal platform voor burger-onderzoeksjournalistiek Bellingcat dat werd opgericht door Eliot Higgins is vaak sneller en nauwkeuriger dan de officiële instanties. Het collectief onderzoekt via internet, social media en andere online kanalen complexe aanvallen en controversiële incidenten wereldwijd, zoals het neerhalen van de MH17 boven de Oekraïne en de aanslag op de voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal.

Kan Bellingcat een alternatief bieden voor de traditionele journalistiek die weinig tijd en budget heeft voor langer lopende onderzoeksjournalistiek?

Regie: Hans Pool, geproduceerd door Submarine, in coproductie met VPRO, met steun van NPO Fonds, NL Production Incentive, DocSociety en CoBO

De documentaire wordt op 20 november tevens uitgezonden bij de VPRO op NPO 2.

The Trial of Ratko Mladić

still uit The Trial of Ratko Mladić

Het is akelig kort geleden dat Europa werd opgeschrikt door schokkende beelden van concentratiekampen en massagraven in voormalig Joegoslavië. De Bosnië-oorlog kostte aan zo’n 100.000 onschuldige burgers het leven, en twintig jaar na dat bloedige conflict start het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag in 2012 het proces tegen de Bosnisch-Servische legergeneraal Ratko Mladić. Hij wordt onder meer gezien als bevelhebber van de belegering van Sarajevo en de moord op 7.000 moslimmannen in Srebrenica.

Filmmakers Rob Miller en Henry Singer belichten de oorlog van beide kanten: ze interviewen de openbaar aanklagers en bezoeken slachtoffers en getuigen, maar bevragen ook advocaten, aanhangers en familieleden van Mladić, die hem als patriottische held beschouwen. Naast de verhalen van slachtoffers en getuigen zijn er vragen over het internationale tribunaal zelf: kan een vijf jaar durend proces gerechtigheid brengen als je er geen dode mee terugkrijgt en de beklaagde de uitspraak niet wil erkennen? Archiefbeelden uit nieuwsprogramma's herinneren op schokkende, maar urgente wijze aan de absurde en zinloze wreedheden van deze vuile oorlog, waarvan de strijd nog niet helemaal gestreden is. 

Na afloop van de vertoning zal Barbara Truyen (VPRO) in gesprek gaan met de makers.

VPRO Extra's op IDFA

vrijdag 16 november
Bellingcat - Truth in a Post Truth World 
21 uur,  Tuschinski 1, Amsterdam

Filmvertoning met livestream van het nagesprek in Tuschinski tevens  in zalen in het land:        

Focus, Arnhem                                
Natlab, Eindhoven                          
Louis Hart Looper, Utrecht         
Sliekerfilm, Leeuwarden             
Chasse, Breda                                  
Concordia, Enschede                    
Lumiere, Maastricht                    
Trianon, Leiden   

Movie W, Wageningen 
t Hoogt Utrecht                                       
Lux, Nijmegen                                 
Filmhuis, Alkmaar                         
LantaarnVenster, Rotterdam  
Filmtheater, Hilversum                
Cacaofabriek, Helmond   

zondag 18 november 
The Trial of Ratko Mladić 
15.30 uur,  Tuschinski 2., Amsterdam

VPRO leden krijgen korting voor de voorstellingen in Amsterdam en betalen 8,50 ipv 11 euro met kortingscode VPRO18MX

Deze VPRO Extra’s zijn helaas helemaal uitverkocht!