Dit jaar op het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) helaas geen traditionele VPRO Preview- en Reviewdag in Tuschinski, maar wèl zeven avonden VPRO Extra’s bij u thuis. VPRO leden krijgen korting.

Vanaf uw eigen bank thuis heeft u toegang tot de nieuwste documentaires die de VPRO speciaal voor u heeft geselecteerd uit het aanbod van het IDFA Programma 2020.

We starten op maandag 23 november met de vertoning van de VPRO documentaire White Cube en een gesprek met regisseur Renzo Martens door Pieter van der Wielen (Nooit Meer Slapen).

Vanaf dinsdag 24 november kunt u zes avonden lang om 19 uur én om 21 uur een opzienbarende, urgente, spraakmakende of onroerende film zien die ons als VPRO bijzonder aanspreekt.

Deze films zijn speciaal samengesteld als mooi pakket, maar u kunt ze ook los bekijken. De eerste film wordt steeds ingeleid door Pieter van der Wielen.

maandag 23 november, 21.00 uur

White Cube - Renzo Martens, Nederland/Belgie - 78 min.

De white cube kennen we van kunsttempels in grote westerse steden, en het vervreemdende effect is dan ook groot als er midden in een Congolese palmolieplantage eentje verrijst. Tegelijk vestigt het de aandacht op de onderbelicht connectie tussen kolonialisme en de kunstwereld, bijvoorbeeld via multinationals die maar wat graag als sponsor optreden voor Westerse musea. Het kunstcentrum is onderdeel van een onorthodox plan van kunstenaar Renzo Martens om de lokale economie aan te zwengelen. Voormalige arbeiders van de plantage boetseren er beelden, die vervolgens in chocola worden gegoten en geëxposeerd in New York. Het geld dat de succesvolle tentoonstelling oplevert gebruiken de Congolezen, die doorgaans niet meer dan één dollar per dag verdienen, om land terug te kopen dat Unilever van hen confisqueerde.

Voor aanvang van de film praat Pieter van der Wielen met regisseur Renzo Martens.

dinsdag 24 november, 19.00 uur

Mothers - Myriam Bakir , Marokko /Frankrijk, 63 min.

Een serie als Sekszusjes van de VPRO zegt veel over hoe het in een land is gesteld met de seksuele moraal en feminisme. In deze Ladies Night bij de VPRO vertonen we twee zeer verschillende documentaires waarin vrouwen centraal staan, gemaakt door vrouwelijke filmmakers. Vanavond kunt u om 19.00 uur kijken naar de documentaire Mothers en daarna om 21.00 uur naar Jungle.

De Marokkaanse regisseur Myriam Bakir maakte een ontroerend portret van een opvanghuis in Agadir, waar meisjes terecht kunnen die ongetrouwd zwanger zijn geraakt. In de Marokkaanse maatschappij die moderniseert, botst het traditionele vrouwbeeld met de realiteit. Er zijn steeds meer ongehuwde jonge moeders. Ze zijn bang door hun familie verstoten te worden. Hulp voor jonge aanstaande moeders komt van de 62-jarige feminist Mahjouba Edbouche, leidinggevende van de organisatie Oum El Banine. Ze neemt de meisjes en vrouwen onder haar hoede; biedt onderdak en probeert de relatie van de meisjes met hun ouders te herstellen.

Het pakket wordt voor de eerste film ingeleid door Pieter van der Wielen.

dinsdag 24 november, 21.00 uur

Jungle - Louise Mootz, Frankrijk, 52 min.

Hoe verschillend kan je leven zijn, als je een jonge vrouw bent in Marokko of in Parijs? Kijk daarom naar onze tweede keuze van vandaag: Jungle, een rauw portret van filmmaakster Louise Mootz over de jonge vrouwen met wie ze opgroeide in Parijs.

Louise Mootz volgde drie jaar lang de vrouwen met wie ze opgroeide in Noord Oost Parijs. De jonge vrouwen die ze portretteert zijn vrijgevochten, luidruchtig en van diverse pluimage. En ze hebben bijna overal schijt aan, althans zo lijkt het op het eerste gezicht. De camera volgt de weg naar volwassenheid van Dünya, Lila, Héloise, Bonnie en Solveig. Ze moeten essentiële keuzes maken; studeren of muziek gaan maken? Bij je vriendje blijven of eindelijk op jezelf gaan wonen?

woensdag 25 november, 19.00 uur

A Thousand cuts - Ramona Diaz, Verenigde Staten, 98 min.

De VPRO kijkt graag over de grens in programma’s als Tegenlicht en Bureau Buitenland. Wat gebeurt er in de wereld om ons heen en vooral, waarom? Voorbij de waan van de dag zoeken we naar creatieve verhalen die ons meer vertellen. Deze avond kunt u eerst kijken naar A Thousand cuts en White noise, twee Amerikaanse documentaires die midden in de actualiteit van 2020 staan. Van dominante wereldleiders tot de strijd tegen fake nieuws en de groei van extreem rechts.   

A Thousand cuts van filmmaakster Ramona Diaz laat zien hoe populistische leiders de waarheid manipuleren. We reizen af naar de Filipijnen waar president Duterte het land met ijzeren hand regeert. Hij duldt geen tegenspraak en de persvrijheid is ver te zoeken. De Filipijnse Maria Rezza is journaliste en hoofdredactrice van het online nieuwsbedrijf Rappler, dat de moorden op drugsgebruikers die Duterte onbestraft liet uitvoeren, aan de orde stelde. Rezza is een van de weinige mensen die kritische vragen aan president Rodrigo Duterte durft te stellen. Ze wordt regelmatig opgepakt en persoonlijk bedreigd, maar strijdt moedig voort.

Het pakket wordt voor de eerste film ingeleid door Pieter van der Wielen.

woensdag 25 november, 21.00 uur

White noise, Daniel Lombroso, Verenigde Staten, 95 min.

Wilt u nog een film zien met een creatieve blik op de hedendaagse wereld om ons heen? Kijk dan naar onze tweede keuze van vandaag: White Noise, waarin door hoofdpersonen wederom wordt gestreden tegen alles wat de maatschappij in hun ogen ontwricht, alleen dan uit een heel andere hoek, namelijk die van Trump aanhangers.

Elf dagen na de verkiezingsoverwinning van Donald Trump in 2016 gaat filmmaker Daniel Lombroso op pad met een aantal Amerikaanse Trump aanhangers, zoals de Alt-right activist Richard Spencer, die spreekt op bijeenkomsten waarbij rechterarmen de lucht in gaan en er “Hail Trump!” wordt geroepen. Maar ook influencer Lauren Southern die naar Italië afreist om bootvluchtelingen tegen te houden en daar via social media veel bijval voor krijgt. En tenslotte de antifeminist Mike Cernovich, wiens invloed zichtbaar wordt wanneer in Charlottesville bij een rally een dode valt. Hun white noise blijkt steeds meer gehoor te krijgen. Kunnen ze die druk wel aan?

donderdag 26 november, 19.00 uur

Final Account - Luke Holland, Engeland, 90 min.

Bij het schrijven van geschiedenis zijn altijd weer nieuwe feiten, invalshoeken, perspectieven en analyses die je beeld doen kantelen. Dat laat Geert Mak zien in de serie In Europa, De Geschiedenis op heterdaad betrapt en maar ook een VPRO radio programma als OVT.  Ook documentaires lenen zich uitstekend om met een nieuwe blik naar de geschiedenis te kijken. Vanavond kunt u eerst kijken naar de documentaire Final Account en daarna naar MLK/FBI, twee films die u mee terug nemen in de tijd en u doen nadenken over nu.

De Britse filmmaker Luke Holland sprak met doodgewone Duitsers en Oostenrijkers in de nadagen van hun leven, die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de kant van de nazi’s stonden. Zonder te oordelen of te confronteren laat Holland deze mensen aan het woord. Sommigen zijn zich van geen kwaad bewust, anderen worstelen met schaamte, een enkeling is nog steeds overtuigd van zijn gelijk. Hun ontboezemingen zijn schokkend. Holland werkte meer dan een decennium aan Final Account en overleed kort na het voltooien ervan op 71-jarige leeftijd. Hij sprak bijna driehonderd mensen en verzamelde vele honderden uren aan materiaal. Een indrukwekkend monument.

Het pakket wordt voor de eerste film ingeleid door Pieter van der Wielen.

donderdag 26 november, 21.00 uur

MLK/FBI - Sam Pollard, Verenigde Staten, 106 min.

Wilt u nog een film zien met een creatieve blik op het verleden? Kijk dan  naar onze tweede keuze van vandaag: MLK/FBI, waarin regisseur Sam Pollard onderzoekt hoe de FBI in de jaren vijftig Marten Luther King afluisterde en dwars zat. Het verhaal is in het kader van Black Lives Matter weer opzienbarend actueel.

Regisseur Sam Pollard laat met veel archiefbeelden, nieuwsbeelden, tv-interviews, FBI-promotiefilmpjes en scènes uit Hollywoodfilms zien hoe de vreedzame Maarten Luther King als een groot gevaar werd gezien voor de Amerikaanse maatschappij. De FBI deed er alles aan om King in diskrediet te brengen. Hij werd geschaduwd, afgeluisterd, bedreigd en gechanteerd. Met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten schetst deze documentaire hoe de FBI te werk ging. De film laat goed zien dat racisme diep verankerd zit in de Amerikaanse maatschappij.

vrijdag 27 november, 19.00 uur

We are the thousand - Anita Rivaroli, Italië, 78 min.

Met het multimediale platform van de VPRO 3voor12 en het radioprogramma Vrije Geluiden geeft de VPRO uiting aan haar liefde voor vernieuwende muziek en spannende muziekavonturen. Vanavond nemen we u met We are the thousand mee naar een Italiaans stadje waar een enorme fan van The Foo Fighters iets groots weet te realiseren waarna u met Zappa kunt genieten van een bijzonder creatief portret van muzikant Frank Zappa.

Regisseur Anita Rivaroli laat zien hoe de kracht van een gemeenschappelijke droom iets moois tot stand brengt. De Italiaan Fabio Zaffagnini is groot van the Foo Fighters. Wat zou het fantastisch zijn als zijn favoriete band optreedt in zijn eigen stad Cesena. Maar hoe krijgt hij de aandacht van de wereldberoemde rockband? In een jaar tijd organiseert Fabio via een oproep op You Tube een gelegenheidsband met duizend muzikanten die met het lied Learn to Fly een ode brengt aan de Foo Fighters. Na een dag oefenen is het zover. Daarna gaat het optreden viral en bereikt het ook zanger Dave Grohl van de Foo Fighters. De ultieme feel good film.

Het pakket wordt voor de eerste film ingeleid door Pieter van der Wielen.

vrijdag 27 november, 21.00 uur

Zappa - Alex Winter, Verenigde Staten, 129 min.

Nog meer muzikaal genot om het weekend mee in te gaan? Kijk dan naar onze tweede keuze van vandaag: Zappa, een portret van acteur en filmmaker Alex Winter over muzikant Frank Zappa.

In 1993 overleed Zappa, net geen 53 jaar geworden. Behalve een fantastisch muzikaal oeuvre liet hij ook een indrukwekkend beeldarchief na met optredens, interviews, familietaferelen en uitzinnige animatiefilmpjes. Acteur en filmmaker Alex Winter kreeg onbeperkt toegang tot deze schatkamer en uit meer dan duizend uur materiaal selecteerde hij de bouwstenen voor een markant portret van Zappa. Een film die ook boeit wanneer je geen uitgesproken Zappa fan bent.

zaterdag 28 november, 19.00 uur

Acasa my home - Radu Ciorniciuc, Roemenië/Duitsland/Finland, 86 min.

De werkelijkheid is lang niet altijd wat ze lijkt te zijn. De VPRO laat binnen de documentaire rubriek 2Doc en soms ook in haar reisseries graag verhalen zien die vreemder zijn dan fictie. Creatieve filmmakers laten ons kennis maken met een onbekende wereld. Vanavond kunt u eerst kijken naar Acasa my home, een film als een schelmenroman en daarna naar The Mole Agent een documentaire over spionage in een bejaardenhuis.

De Roemeense regisseur Radu Chiornicue volgt enkele jaren een familie met negen kinderen die een exotisch leven leidt vanuit een hut in de natuur, net buiten Boekarest. De vader heeft niets op met educatie en regelgeving. Maar dan heeft de overheid plannen met het natuurgebied en dwingt de familie te verhuizen naar een flat in de stad. Een film als een schelmenroman waarin de gebeurtenissen elkaar in hoog tempo opvolgen. Als kijker kun je niet anders dan meeleven met deze chaotische familie.

Het pakket wordt voor de eerste film ingeleid door Pieter van der Wielen.

zaterdag 28 november, 21.00 uur

The Mole Agent - Maite Alberdi, Chili/VS/Duitsland/NL/Spanje, 90 min.

Wilt u nog een film zien met een creatieve blik op de wereld om ons heen? Kijk dan naar onze tweede keuze van vandaag: The Mole Agent, een documentaire over de 83-jarige Chileense Sergio die undercover zijn intrek neemt in een bejaardenhuis.

Droogkomische film van Chileense regisseur Maite Alberdi, waarin de 83 jarige Sergio wordt ingehuurd door een privé detective om undercover in een bejaardenhuis te spioneren of er wel netjes met de bewoners wordt omgegaan. Met zijn charme weet hij al gauw alle harten te stelen en onbedoeld geeft de documentaire een beeld van oude mensen en van de eenzaamheid die hen omringt.

zondag 29 november, 19.00 uur

Mayor - David Osit, VS/Engeland, 89 min.

De VPRO biedt de kijker van oudsher een venster op de wereld. We kijken nadrukkelijk verder dan onze dijken. Deze tijd vraagt meer dan ooit om een breed en inclusief perspectief op wat zich buiten onze landsgrenzen afspeelt. Vanavond richten onze blik op het Midden Oosten met eerst de film Mayor en daarna naar ‘Til Kingdom comes, twee creatieve documentaires die zich afspelen in een conflictgebied waar meerdere werkelijkheden naast elkaar lijken te bestaan.

Emmy Award-winnend regisseur David Osit geeft een heel andere blik op de Palestijnse gebieden dan we gewend zijn en maakt de problemen van een stad in bezet gebied heel invoelbaar. De camera volgt Musa Hadid, de charismatische burgemeester van Ramallah wanneer hij aan het werk is en zich bezighoudt met de meest uiteenlopende zaken zoals het organiseren van kerstvieringen, het gebrekkige onderhoud van een school en de bouw van een fontein. En dan heeft de burgemeester ook nog te maken met de extreem moeilijke politieke situatie in Ramallah. Hoe bestuur je een stateloze stad? Hoe moet je reageren wanneer je hoort dat de Amerikaanse president Trump Jeruzalem erkent als hoofdstad van Israël?

Het pakket wordt voor de eerste film ingeleid door Pieter van der Wielen.

zondag 29 november, 21.00 uur

’Til Kingdom Come - Maya Zinshtein, Engeland/Israël/Noorwegen, 76 min.

Diezelfde Amerikaanse ambassade uit Mayor speelt ook een grote rol in de film die u om 21 uur kunt bekijken; ‘Til Kingdom comes. Een portret van Amerikaanse evangelisten die Israël ondersteunen omdat ze er heilig van overtuigd zijn dat de Messias hier zal terug keren.

De Israelische Maya Zinshtein maakt een portret van Amerikaanse evangelisten zoals Pastor Boyd Bingham IV van de Baptistchurch. Hij haalt geld op voor het International Fellowship of Christians and Jews, de grootste liefdadigheidsinstelling van Israël. De conservatieve evangelisten, die een groot deel van Trumps kiezersblok vormen, brengen jaarlijks honderden miljoenen dollars bijeen voor Israël. Hun politieke invloed is groot, zien we ondermeer door de omstreden steun van Trump aan Netanyahu om de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

VPRO Extra's online op IDFA


maandag 23 november, 21.00 uur: White Cube
voorafgaand ziet u eerst een gesprek met regisseur Renzo Martens.

dinsdag 24 november t/m zondag 29 november, 19.00 en 21.00 uur: overige VPRO Extra's
de eerste film om 19.00 uur wordt ingeleid door Pieter van der Wielen.

De VPRO Extra's zijn per dag als mooi pakket samengesteld, maar u kunt de films ook los bekijken.
De films kunnen alleen op de aangegeven tijden worden bekeken en niet later worden teruggekeken of gepauzeerd.

VPRO leden krijgen korting voor alle VPRO Extra online vertoningen: 5,50 ipv 7 euro per film met kortingscode IDFAVPROEXTRA007