Onder de titel ‘Veelzijdig leven’ tonen zes topwetenschappers (onder wie viroloog Marion Koopmans) in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten. Online bijwonen? Als VPRO lid krijgt u korting!

Met een zelfgemaakte microscoop ontdekte Antoni van Leeuwenhoek in 1674 als eerste microben (‘kleijne diertgens’), waarmee hij aan de wieg stond van de microbiologie. Aan de andere kant van het spectrum staan reusachtige radiotelescopen (moderne tegenhangers van Van Leeuwenhoeks microscoop) gericht op onbekende en mysterieuze uithoeken van de Melkweg en nog verder. En ondertussen is het leven op Aarde volop in ontwikkeling: soorten verdwijnen en ontstaan, leven wordt nagebootst en gebouwd, en kunstmatige toepassingen worden steeds levendiger.

Onder de titel Veelzijdig leven tonen zes topwetenschappers (onder wie viroloog Marion Koopmans) in de Paradisolezingen 2021 het leven in uiteenlopende dimensies – van microscopisch celniveau en onzichtbare virussen, via met het blote oog waarneembare nieuwe soorten tot de kosmologische schaal van exoplaneten.

Livestream Paradisolezingen 2020/2021

Onder de nog steeds geldende strenge coronamaatregelen is het naar verwachting tenminste tot en met april van dit jaar niet mogelijk om lezingen in Paradiso met publiek te laten plaatsvinden. Daarom worden de eerstkomende vier lezingen live gestreamd vanuit Paradiso. Het gaat in eerste instantie om de volgende lezingen:

14 maart          Dirk van Delft
tickets voor de livestream van de lezing bestelt u Hier

21 maart          Andrea Maier (lezing uit de serie van 2020),
tickets voor de livestream van de lezing bestelt u hier.

28 maart          Ignas Snellen
tickets voor de livestream van de lezing bestelt u hier

18 april             Martine Maan
tickets voor de livestream van de lezing bestelt u hier

VPRO leden krijgen korting en betalen 12,50 ipv 15 euro.

Voor het volledige programma 2021 en inhoudelijke details over de lezingen zie deze pagina.

Hoe werkt het
Klik hier voor een beknopte uitleg.


Graag tot ziens bij een of meer van de komende gestreamde lezingen. Wij hopen het programma vanaf mei weer te kunnen voortzetten met publiek in Paradiso.

De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Kennislink, Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Met dank aan Rijksmuseum BoerhaaveVPRO en Quest.