VPRO biedt u tijdens IDFA graag wat extra’s. Dus organiseren we een nagesprek bij drie geselecteerde documentaires: Jagged van Alison Klaymasn, Flee van Jonas Poher Rasmussen en Three Minutes - A Lenghtening van Bianca Stigter. Na afloop vertellen de makers of gasten over wat hen dreef bij de totstandkoming van hun film. VPRO-lid? Dan krijgt u korting bij Flee en Three Minutes.

still uit Jagged

Jagged

Met een oerschreeuw kwam Jagged Little Pill in 1995 de hitlijsten binnen. Zangeres Alanis Morissette blikt openhartig terug op haar carrière in de muziekindustrie, de twijfelachtige mannen die ze tegenkwam en haar strijd om te doen wat zíj wilde.

Na de film praat Atze de Vrieze (VPRO 3voor12) met Lotje Ijzermans (VPRO Nooit meer Slapen) en Gijsbert Kamer (Volkskrant popjournalist) over de ontvangst van het album Jagged in Nederland en de impact van Alanis Morissette op rockmuziek in de jaren negentig.

still uit Flee

Flee

Niemand kent zijn exacte vluchtverhaal, zelfs zijn partner niet. Toch krijgt regisseur Jonas Poher Rasmussen zijn schoolvriend Amin aan het praten over de weg die hij aflegde van het Afghanistan uit de jaren tachtig naar het Denemarken van nu. Met de belofte dat hij volledig anoniem kan blijven. Rasmussen zorgt daarvoor door zijn soms razendspannende, soms ontroerende verhaal grotendeels te animeren. In handgetekende 2D-animaties schetst hij Amins tocht door het niemandsland tussen burger en illegaal, langs corrupte Russische agenten en onmenselijke mensensmokkelaars, levend met eindeloze verveling en levensgevaarlijke spanning. Maar meer nog toont Flee hoe een mens geestelijk gevormd wordt onder deze omstandigheden: jezelf verstoppen houdt niet op zodra je de juiste papieren hebt. Amin, zakenman en homoseksueel, heeft noodgedwongen een valse identiteit moeten construeren, die hij hier veilig verscholen achter animaties eindelijk, langzaam maar zeker, durft af te leggen.

Na de film praat Sophie Derkzen (Bureau Buitenland) met regisseur Jonas Poher Rasmussen en Niloufar Rahim (arts en voorzitter Nederlands Afghaanse stichting Keihan).

still uit Three Minutes

Three Minutes - a Lengthening

Op een gevonden vakantiefilmpje uit 1938 verdringen de Joodse inwoners van een klein Pools dorp zich uitgelaten voor de lens. De akelige, onontkoombare werkelijkheid is dat bijna niemand van hen de Holocaust overleefde. In deze zoektocht wordt het drie minuten durende kleurenfilmfragment nauwkeurig bestudeerd door het keer op keer te herhalen. Wie zijn de joelende jongens in beeld? Wat staat er in de korrelige letters boven de winkel? Het inzoomen op beeldfragmenten, beeldje voor beeldje afspelen of vergroten van details maakt dat het einde van de film telkens wordt uitgesteld – en daarmee het lot van de dorpelingen. Buiten beeld horen we nabestaanden en betrokkenen vertellen over het dorpje en zijn inwoners. Zo worden in dit ontroerende filmische monument deze levens in herinnering gebracht. Maker van de film is de Nederlandse journalist en historicus Bianca Stigter, die in haar boek Atlas van een bezette stad (2019) sporen van de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam tot leven wekte. Actrice Helena Bonham Carter leende haar stem voor de voice-over.

Na de film praat Gerhard Busch (VPRO Cinema) met regisseur Bianca Stigter.

VPRO Extra's op IDFA

Jagged
zaterdag 20 november, 21.00 uur
Theater Carre, Amsterdam

Flee
zondag 21 november,  17.45 uur  
DeLaMar, Mary Dresselhuys Zaal, Amsterdam

Three Minutes - a Lengthening 
woensdag 24 november,  21.00 uur   
Tuschinski 1, Amsterdam

VPRO leden krijgen korting voor de voorstelling van Flee en Three Minutes en mogen 1 ticket per persoon bestellen met kortingstarief.
U betaald dan 8,50 euro in plaats van 11,50.
Wilt u meer dan 1 kaart, dan betaald u de reguliere prijs.

Voor de voorstelling van Jagged in Carre krijgt u geen korting en betaald u de reguliere prijs 15 euro.

De kaartverkoop is begonnen!
 

U kunt hieronder uw ticket(s) bestellen met actiecode VPRO3672