De VPRO biedt je tijdens IDFA graag iets extra’s. Daarom selecteerden we twee documentaires waarvoor we een speciale vertoning organiseren met nagesprek: Breaking Social van Fredrik Gertten en Genderpoli / They and Them van Ingrid Kamerling. Na afloop praten makers en/of inspirerende gasten door over het thema of over de film. VPRO-lid? Dan krijg je korting op je kaartje.

Breaking Social

Hard werken en netjes belasting betalen – dat is de taak van de gehoorzame burger. Maar dit ‘sociaal contract’ lijkt behoorlijk afgebrokkeld. Mensen die het makkelijkst geld verdienen, geven daar het minst voor terug: ze sluizen kapitalen weg naar belastingparadijzen, boren voor een zacht prijsje de grond leeg, gebruiken hun politieke macht om nog meer geld te verdienen.

In deze soms droef, soms hoopvol stemmende inventarisatie van het afkalvende systeem toont filmmaker Fredrik Gertten (Push, Bikes vs Cars) hoe corruptie en sociale ongelijkheid een wereldwijd toenemend probleem vormen, maar dat er óók nog genoeg mensen zijn die deze trend willen keren. Activisten in diverse landen vertellen wat hen deed besluiten om in opstand te komen, en hoe ze worden tegengewerkt.

Beelden van hun dagelijks leven worden afgewisseld met bespiegelingen van de Nederlandse historicus Rutger Bregman (auteur van de bestseller De meeste mensen deugen) en de Amerikaanse auteur Sarah Chayes, die zoeken naar een antwoord op de vraag of corruptie wereldwijd zal winnen, of dat eerlijkheid toch het langst duurt.

Zondag 12 november 13.30 uur, Carré Amsterdam

Moderatie nagesprek door Maaike Schoon (Buitenhof)
Te gast: Fredrik Gertten (regisseur) en Rutger Bregman

Het nagesprek is in het Engels

still uit Genderpoli

Genderpoli / They and Them

De genderpoli in Zaandam begeleidt jongeren die worstelen met hun genderidentiteit. Hoe adviseer je bij onomkeerbare keuzes die de rest van het leven kunnen tekenen, terwijl de polikliniek worstelt met financiering en de wachtlijst groeit? Wat te doen met gevoelens van twijfel? En is er binnen het team ook ruimte voor een conservatief geluid? Portret van een polikliniek waarin ethische, financiële en bureaucratische dilemma’s om voorrang strijden.

Dinsdag 14 november 21.15 uur, Kriterion Amsterdam

Moderatie nagesprek door Sophie Derkzen (Bureau Buitenland)
Te gast: Ingrid Kamerling (regisseur), Bianca Franse en Hidde Vochteloo (behandelaars).

Het nagesprek is in het Nederlands

VPRO Extra's op IDFA

Breaking Social 
Zondag 12 november, 13.30 uur 
Carré, Amsterdam

Moderator: Maaike Schoon (Buitenhof)
Te gast: Fredrik Gertten (regisseur) en Rutger Bregman

Het nagesprek is in het Engels.

Genderpoli / They and Them

Dinsdag 14 november, 21.15 uur
Kriterion, Amsterdam

Moderatie: Sophie Derkzen (Bureau Buitenland)
Te gast: Ingrid Kamerling (regisseur), Bianca Franse en Hidde Vochteloo (behandelaars).

Het nagesprek is in het Nederlands.

VPRO leden mogen 1 ticket per persoon bestellen met kortingstarief.
Kaarten kosten dan 9 ipv 12 euro.
Wilt u meer dan 1 kaart, dan betaald u de reguliere prijs.

De kaartverkoop is begonnen.

U kunt hieronder ticket(s) bestellen met kortingscode: VPRO2323