De VPRO verwelkomt je op DDW weer met een inspirerend en exclusief programma: dit jaar met lezingen van drie genomineerden (met twee winnaars!) voor de Dutch Design Award.

Hun baanbrekende projecten gaan over representatie en inclusie door middel van kennisoverdracht. 

Te gast zijn:  Ella Broek en Michelle Piergoelam van Tailors and Wearers, Carlijn Kingma en Thomas Bollen van het project Het waterwerk van ons geld en Amber Haank van Missjourney.ai.

Met een inleiding van Miriam van der Lubbe, Creative Head DDW en Willem van Zeeland, hoofdredacteur VPRO.

Je wordt vanaf 10.15 uur ontvangen bij Natlab met koffie/thee en wat lekkers. De lezingen starten om 11 uur in het Auditorium.

Prijs: 33 euro (incl. DDW ticket* en servicekosten).

Studenten betalen 23 euro (op vertoon van geldige studentenkaart of ID-kaart)

Bestel onderin je kaarten
Het aantal plekken is beperkt, dus wacht niet te lang.

Op 21 september zijn de acht winnaars van de DDA bekend gemaakt. Onder hen zijn twee van de drie gasten van de VPRO dag: Tailors and Wearers en Het waterwerk van ons geld. Lees hier alles over de winnaars.

Tailors and Wearers

Ella Broek en Michelle Piergoelam

Tailors & Wearers zet zich in voor educatie, participatie en presentatie van Afro-Surinaamse klederdracht en mode. Zij dragen als platform bij aan het behoud, de ontwikkeling en het toegankelijk maken van de kennis en kunde van dit Afrikaans-Surinaamse erfgoed. De historische context waarbinnen deze dracht is ontstaan en de betekenissen vanuit haar roerige geschiedenis, staan hierin centraal. Via onderzoek, activiteiten en educatieve producten brengt Tailors & Wearers mensen met elkaar in verbinding. Zij brachten het boek Goma Weri uit en organiseerden onder andere een tentoonstelling over de angisa (gesteven en geweven hoofddoek). De Masters Angisa dragen zo, in samenwerking met een groep Rotterdamse kotomisi, hun kennis over op nieuwe generaties.

Het waterwerk van ons geld

Carlijn Kingma en Thomas Bollen

Wie de ingewikkelde financiële taal van economen en bankiers niet spreekt, wordt uitgesloten van het maatschappelijke debat over ons geldstelsel. Dat staat het adresseren van problemen als groeiende ongelijkheid en terugkerende financiële crises in de weg. Daarom maakte cartograaf Carlijn Kingma – in samenwerking met financieel economen Thomas Bollen en Martijn van der Linden – de wereld van het geld toegankelijk met metaforen en architectonische tekeningen. Vergelijk je geld met water, dan is ons geldstelsel het irrigatiesysteem dat de economie bevloeit. Maar het waterwerk van onze maatschappij is geen natuurfenomeen: hoe het eruit ziet, is een politieke keuze. Kingma verbeeldt de werking van ons geldstelsel en schetst mogelijkheden voor hervorming.
Het Waterwerk van ons geld is ook een van de winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2023.

Missjourney.ai

Amber Haank

AI-tools vertonen ernstige vooroordelen met betrekking tot gender en afkomst. Missjourney.ai is de eerste AI-tool die is gebouwd om traditionele patronen en stereotypen uit te dagen. Hiervoor is een algoritme ontwikkeld waarmee mensen van over de hele wereld anti-stereotiepe beelden van krachtige vrouwen kunnen genereren en verspreiden. De Missjourney.ai campagne voedt een belangrijke discussie over vrouwelijke representatie. ACE bracht voor de ontwikkeling van Missjourney creativiteit en technologische kennis in en TEDxAmsterdam Women verdiept het thema op hun platform en events. Missjourney.ai vormde de start van het TEDxWomenjaarprogramma ‘Decoding the future’, een zoektocht naar inclusieve technologie. Amber Haank is strateeg en Head of DE&I bij ACE, een modern netwerk van experts werkzaam op het snijvlak van creativiteit, cultuur en technologie. Amber is gespecialiseerd in culturele strategie, gericht op onderzoek en creatie met unieke perspectieven en inzichten vanuit subculturen en niches. Ze publiceert en spreekt over zowel culturele als DE&I-gerelateerde onderwerpen en was een van de denkers achter Missjourney.ai, 's werelds eerste AI-tool die stereotiepe beelden bestrijdt.

bestel hier je kaarten

Kaarten kosten 33 euro / studentenkaarten kosten 23 euro en bestel je hier

Ticketprijs is inclusief DDW ticket en servicekosten.
Een DDW ticket biedt je onbeperkt toegang tot DDW, van 21 oktober tot en met 29 oktober. Met het DDW polsbandje rijd je bovendien gratis mee met de Renault design rides. Kijk voor meer informatie over de design rides en het DDW ticket en de e-ticketomwissellocaties op ddw.nl/tickets

VPRO-dag op Dutch Design Week

Zondag 22 oktober

Ontvangst: 10.15 uur (met koffie/thee en wat lekkers)
Zaal open: 10.50 uur
Aanvang: 11.00 uur in het Auditorium
Einde: circa 13.00 uur

Auditorium van Natlab
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven