Op 1 juli wordt gevierd dat 150 jaar geleden de slavernij werd afgeschaft. Maar Keti Koti is nog steeds geen officiële nationale herdenkingsdag. Intussen herontdekken steeds meer nazaten van slaafgemaakten de verhalen van hun voorouders. Zo maakte theatermaker Mathieu Wijdeven voor OVT de podcast Een verborgen Surinaamse schat over het leven en werk van zijn betovergrootvader G.G.T. Rustwijk, schrijver, dichter, kunstenaar en activist tegen het koloniale bewind in Suriname.

VPRO en debatpodium Arminius organiseren een programma waarbij Wijdeven vertelt over zijn zoektocht en inzichten, samen met verschillende gasten uit zijn podcast.
 

Sprekers:

Mathieu Wijdeven deed anderhalf jaar onderzoek naar het leven van zijn betovergrootvader, de Surinaamse dichter en kunstenaar G.G.T. Rustwijk (1862-1914). Hij leefde in de periode net na de afschaffing van de slavernij. Hij is maker van de podcast Een verborgen Surinaamse schat en werkt aan een bewerking van een van Rustwijks theaterstukken.

Loulou Drinkwater is afgestudeerd als docent Nederlands. Na haar tijd voor de klas richtte ze samen met D’Avellonne van Dijk Uitgeverij Wilde Haren op. Samen geven zij kinderboeken uit die de diversiteit van Rotterdam weerspiegelen.

Nina de la Parra is een Nederlands-Surinaamse theatermaker, schrijver en cabaretier. Met haar autobiografische voorstellingen vol muziek, spoken word en poëzie rekt ze het genre cabaret op en speelt ze o.a. in Suriname. Ze groeide op in Amsterdam en woonde een deel van haar jeugd bij haar vader in Paramaribo. Over haar periode in Suriname maakte ze de voorstelling Gods Wegen waarmee ze de Neerlands Hoop won. In haar voorstelling BloodBitches (Theaterfestival 2023, Keti Koti Festival Bellevue) bespreekt ze o.a. het zijn van een dubbelbloed.

Rosemarijn Höfte is historicus en gespecialiseerd in het Caraïbisch gebied. Haar belangrijkste aandachtsgebieden zijn de geschiedenis van Suriname in de postslavernij periode, migratie en onvrije arbeid en hedendaagse Caraïbische geschiedenis.

een verborgen Surinaamse schat

datum: Vrijdag 7 juli
locatie: debatpodium Arminius, Rotterdam.
start programma: 20.00 uur

tickets:
regulier: 7,50
studenten en Rotterdampas: 5,-

VPRO-lid? Dan ontvang je een gratis ticket door op de ticketpagina de code 'vpro' in te vullen (in kleine letters).

Kaarten zijn hier verkrijgbaar 

Je kunt de code verzilveren nadat je een account hebt aangemaakt.