Kom van de bank af! De VPRO reist door Nederland met een nieuwe reeks theatershows. Dit keer rondom de vraag: wat ligt er op ons bord en wat zegt dat over ons? Presentatrice Sophie Derkzen duikt met haar podiumgasten in de wereld achter onze dagelijkse kost in een avond vol verhalen, smaken en live muziek.

Fotograaf Kadir van Lohuizen (Food for Thought) neemt ons aan de hand van zijn foto’s mee in het maakproces en de dilemma’s achter zijn spectaculaire reis door ons voedselsysteem.

Tijdens de show in Den Haag wordt hij vergezeld door culinair historicus Kiriko Mechanicus. Zij schijnt haar licht op het project van Van Lohuizen en doet ook een smaakmeditatie met de zaal.

In Nijmegen en Groningen schuift ook kookboekenschrijfster, ondernemer en podcastmaker Nadia Zerouali aan. Zerouali heeft als restauranthouder en met haar onderneming in specerijen dagelijks te maken met de dilemma’s die ons voedselsysteem haar voorschotelt. Hoe krijg je eerlijk voedsel in het schap van de grote supermarkten? 

Kok Noni Kooiman (Paramaribo pepers) neemt de wok mee het podium op als zij vertelt over wat ze tijdens het koken in Suriname op bezoek bij verschillende bevolkingsgroepen heeft geleerd over de Surinaamse tradities. In Groningen deelt Kooiman het podium met de Surinaamse danser Kevin Thomson van Fawaka Studio.

Regisseur en filmfanaat Martin Koolhoven (De kijk van Koolhoven) houdt een lezing over hoe filmmakers de Nederlandse eetcultuur hebben gevangen in speelfilms.

De culinaire kennis van het publiek wordt getest in de Mes en Vork Quiz.

Bestel nu je kaarten voor:
Den Haag – Paard – 27 mei
Groningen – Forum – 8 juni
Nijmegen – Lux – 11 juni

over de sprekers

Noni Kooiman

Kok en kookboekenmaker Noni Kooiman (1993) reist in haar serie Paramaribo pepers door Suriname en bezoekt mensen met verschillende culturele achtergronden om samen te koken en te eten. Achter de recepten, ingrediënten en culinaire gewoontes blijken persoonlijke familietradities te schuilen die soms ver teruggaan in de geschiedenis.

Kooiman heeft een Surinaamse vader, ze woonde als kind een paar jaar op het Surinaamse platteland en groeide verder op in Amsterdam. Ze heeft de afgelopen tien jaar in verschillende restaurantkeukens gewerkt, waaronder Rose Bakery in Parijs en de Plantage, Toscanini, het Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam.

Ze heeft verschillende kookboeken uitgebracht, o.a. Inmaken en het veelgeprezen Switi Sranan. Ze is nu bezig met haar nieuwe boek dat in 2025 uitkomt. 

Kadir van Lohuizen

Fotograaf/documentairemaker Kadir van Lohuizen (1963) schudde de afgelopen weken het denken over ons voedsel en de wereld daarachter flink op met Food for Thought. In een vijfdelige tv-serie, een foto- en filmexpositie in het Scheepvaart Museum en een fotoboek brengt hij zijn spectaculaire reis door onze voedselketen zonder oordeel in beeld.

Van Lohuizen staat bekend om zijn scherpe blik en zijn vermogen om grote, complexe verhalen tastbaar te maken en dichtbij te brengen. Zijn bekendste projecten gaan over de gevolgen van de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie, migratie in de Amerika's en de manier waarop zes megasteden hun afval verwerken.

Kadir heeft talloze prijzen gewonnen in de fotojournalistiek waaronder drie prijzen bij World Press Photo, de Zilveren Camera, en de prijs voor de onderzoeksjournalistiek.

Martin Koolhoven

Martin Koolhoven (1969) geldt als een van de meest getalenteerde en gerespecteerde regisseurs van Nederlandse bodem en deelt zijn visie op film in de VPRO-serie De kijk van Koolhoven.

Hij werd bekend met Het Schnitzelparadijs en boekte eveneens succes met Oorlogswinter, een verfilming van het boek van Jan Terlouw. De controversiële western-thriller Brimstone werd geselecteerd voor het prestigieuze filmfestival van Venetië en won zes (!) Gouden Kalveren – onder meer voor ‘beste film’ en ‘beste regie’.

Kiriko Mechanicus

alleen in PAARD (Den Haag)

Kiriko Mechanicus (1995) is documentairemaker, culinair historicus en schrijver. Ze schrijft verhalen over al hetgeen we als mensen in onze monden stoppen (tomaten, woorden, lichaamsdelen etc.).

Daarnaast maakt Kiriko podcasts, theater, gastronomische kunst, schikt ze bloemen en ontwikkelt ze nieuwe gerechten. Mechanicus studeerde geschiedenis in Rome.

Daarna studeerde ze af aan de Filmacademie met haar film A Tomato Tragedy. Daarin vertelt ze het verborgen en hartverscheurende verhaal achter de tomaten-uit-blik die wij in Nederland eten.

Nadia Zerouali

in LUX (Nijmegen) en Forum Groningen

Nadia Zerouali (1975) is culinair ondernemer. Ze schreef onder andere de kookboeken Couscous en Henna Hanina, is mede-eigenaar van de twee Couscousbars in Amsterdam en heeft een Arabische productenlijn in de supermarkt. Voor HUMAN maakt ze de podcast Op je gezondheid.

over de presentatie

Sophie Derkzen

Sophie Derkzen (1984) is journalist, presentator en programmamaker. Op NPO Radio 1 presenteert ze voor de VPRO Bureau Buitenland, in 2022 bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma van het jaar.

Ze maakte de podcasts Stad in oorlog (Zilveren Reissmicrofoon 2023) en Generatie Merkel. Eerder schreef ze voor Vrij Nederland en De Correspondent.

Ook was ze gastredacteur bij de Duitse krant Die Zeit en werkte ze op de politieke afdeling van de Nederlandse Ambassade in Berlijn.