VPRO op DDW

Ook in 2018 besteedt de VPRO volop aandacht aan de Dutch Design Week. In verschillende bijzondere vertelvormen wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht maar ook de impact van design, het maakproces van talentvolle ontwerpers en hun visie op de toekomst.

De toekomstbouwers

23 t/m 27 oktober om 22.55 uur op NPO 2

Wilfried de Jong praat in De toekomstbouwers tijdens de Dutch Design Week 2018 in Eindhoven met acht jonge ontwerptalenten die onze toekomst vormgeven. Hoe ziet die toekomst er volgens hen uit? En wat zijn hun persoonlijke drijfveren? Een positief-kritisch jurypanel van drie designkenners luistert mee, vraagt door en beloont in de finale-aflevering één van de ontwerpers met een geldprijs.

VPRO Medialab presenteert: Home Smart Home

20 t/m 28 oktober van 11.00 t/m 18.00 uur in het Albert van Abbehuis in Eindhoven

VPRO Medialab organiseert in het Albert van Abbehuis een bijzondere multimediale expositie over de invloed van Internet of Things (IoT) op ons persoonlijke leven. Naast deze meeslepende ervaring worden drie korte films vertoond: MAYA, RITA en ALEX. In de films schetsen veelbelovende, jonge makers mogelijke scenario’s van ons leven met slimme digitale systemen in de nabije toekomst. Tevens is in het Van Abbehuis een kleine expositie te zien over de voor- en nadelen van IoT.

En op woensdag 24 oktober kun je om 19.30 uur in De Effenaar naar de Home Smart Home Night. Een film- en debatavond over de invloed van IoT op ons persoonlijke leven. Eerder genoemde korte films MAYA, RITA en ALEX zullen worden vertoond, waarna een debat plaatsvindt over de impact van IoT op mens en maatschappij.

Ongesigneerd – live podcast

Zondag 21 oktober om 20.30 uur in MU Artspace in Eindhoven

Ongesigneerd is een VPRO-podcast over onopvallend design. Laura Stek en Tjitske Mussche nemen je mee in de wereld achter betontegels, speeltuinen en stoplichten. Tijdens de Dutch Design Week wordt het derde seizoen gelanceerd; een avond met architecten, vormgevers en filosofen die het meest onopvallende design in de schijnwerpers zetten. Gedurende de hele week is Ongesigneerd ook onderdeel van de tentoonstelling over journalistiek en vormgeving in MU Artspace.

VPRO-dag op DDW

Ravi Naidoo - foto Martin Dijkstra

Ravi Naidoo - foto Martin Dijkstra

Laat je op zondag 21 oktober op de VPRO-dag inspireren tijdens een lezing (in Engels gesproken) door Raivi Naidoo and friends. De Zuid-Afrikaanse Naidoo staat binnen de designwereld bekend als voorvechter van vernieuwing, talentontwikkeling en inclusiviteit en is een van de ambassadeurs van de  Dutch Design Week.

Ontdek op eigen gelegenheid slimme oplossingen, inventieve ontwerpen en nieuwe perspectieven langs de VPRO Route.

Met uw ticket hebt u (vanaf zaterdag 20 oktober) verder de hele week onbeperkt toegang tot alle locaties van het grootste designfestival van Noord-Europa (m.u.v. DDW Music Specials).

VPRO Tegenlicht – Mens in de machine

Zondag 21 oktober om 21.05 uur op NPO 2

Kunstmatige intelligentie staat in de kinderschoenen. Recente doorbraken maken dat software niet langer wordt geschreven, maar door middel van tests wordt opgevoed. Geïnspireerd door het menselijke brein leren kunstmatige neurale netwerken complexe taken te beheersen die erg lijken op hoe kinderen leren: door vallen en opstaan. Maar hoe houden we controle over deze alsmaar slimmer en groter wordende intelligentie rivalen? Je ziet het in deze Tegenlicht.

VPRO Gids DDW-special

VPRO Gids 42, die dinsdag 16 oktober verschijnt, bevat een special over de DDW. Je vindt de artikelen nu ook hier.

Nooit Meer Slapen

NPO Radio 1, doordeweeks om 0.00-1.00 uur

In aanloop naar de Dutch Design Week is op donderdag 18 oktober architect Winy Maas (MVRDV) – vorig jaar nog ambassadeur DDW – een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma Nooit Meer Slapen. Verder zijn er dagelijks korte reportages te horen vanaf de Dutch Design Week. 

Meer info bij Nooit Meer Slapen.

VPRO Koos

VPRO’s media-app Koos besteedt dagelijks aandacht aan DDW in de vorm van een mediatip: een interview, filmpje, fotoserie, game, noem maar op.

Download de app hier.

vpro.nl/ddw

Naast alle VPRO-programmering en inhoud over en vanaf DDW geeft vpro.nl/ddw tien tips die niet je niet mag missen: zondag 21 oktober online.