Ook dit jaar besteedt de VPRO als mediapartner volop aandacht aan de Dutch Design Week (DDW) die op 19 oktober van start gaat.

VPRO koos als thema voor het festival: de toekomst. In verschillende bijzondere vertelvormen wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers en natuurlijk hun visie op de toekomst.

DDW 2019: 19 t/m 27 oktober in Eindhoven

'VPRO-woonkamer' in het Klokgebouw

19 t/m 27 oktober van 11.00 uur tot 18.00 uur, Klokgebouw Hal 4 in Eindhoven

In de VPRO-woonkamer kunnen bezoekers even uitrusten en zélf de toekomst verkennen aan de hand van verschillende VPRO-producties en installaties.
Er zijn korte previews van de series De toekomst is fantastisch en 
De toekomstbouwerskorte radiodocumentaires over Dutch designers en dagelijks ‘happy hours’ waarin bezoekers in gesprek kunnen met ontwerpers en programmamakers. Aan welke thema’s, onderwerpen, utopieën en dystopieën zou de VPRO aandacht moeten besteden?

De toekomstbouwers

22 t/m 26 oktober 2019 om 22.45 uur op NPO 2

Een zelfgeschapen tijgerpiemel voor een hoger libido. Een uit bacteriën en gefermenteerde thee gebrouwen jurk. Of ingegraven kartonnen tuinen die dorre woestijngrond vruchtbaar maken. Dat de toekomst verbluffend is tonen vijf aanstormende en spraakmakende ontwerpers in het programma De toekomstbouwers

Tijdens Dutch Design Week in Eindhoven voelt Nadia Moussaid hen aan de tand: wie zijn deze toekomstbouwers? Hoe ziet de toekomst er dan uit volgens hen? En hoe beïnvloedt en verandert hun ontwerp straks ook jouw dagelijkse leven?

Radio Doc – Dutch Design

Zondag 13, 20 en 27 oktober om 21.00 uur op NPO Radio 1

Dutch Design: wereldberoemd en bewonderd. Maar wat is er zo Dutch aan dat design, behalve dat het van Nederlandse bodem komt? Hebben ‘Dutch designers’ iets wat hun werk bindt? In drie afleveringen gaan Jonathan Maas en Remy van den Brand op bezoek bij drie gelauwerde Nederlandse ontwerpers: Richard Hutten, Christien Meindertsma en Jalila Essaïdi. Zij vertellen over de karakteristieken van hun werk, hun hoop, vrees, successen – én Nederlandse inborst.

De toekomst is fantastisch

Vanaf donderdag 17 oktober wekelijks om 20.55 uur op NPO 3

In De toekomst is fantastisch laten fictiescenes zien hoe ons leven er in 2039 vermoedelijk uit zal zien. Presentatoren Marijn Frank en Tim den Besten spreken met wetenschappers en denkers die anno 2019 pionieren binnen hun vakgebied. De fictie in De toekomst is fantastisch is gestoeld op hun visionaire blik. Centraal staan de ethische dilemma’s waarmee de mensheid (mogelijk) zal worden geconfronteerd als gevolg van technologische en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Doe mee aan het testpanel van ‘Denkende Dingen’

24 en 25 oktober van 11.00 tot 18.00 uur, Hal 4 in het Klokgebouw in Eindhoven

In de VPRO-woonkamer biedt VPRO Medialab bezoekers de mogelijkheid om een game in ontwikkeling te testen en daarop feedback te geven. Denkende Dingen is een interactief verhaal op de smartphone, dat mensen aan het denken zet over de morele implicaties van steeds slimmer wordende apparaten. Het hoofdpersonage is een slimme stofzuiger die niet tevreden is met zijn instrumentele rol en het heft in eigen handen neemt. 

VPRO Tegenlicht – Houtbouwers

Zondag 20 oktober om 21.00 uur op NPO 2

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er voor 2050 in Nederland meer dan één miljoen woningen worden gebouwd. Maar met onze huidige manier van bouwen (voornamelijk met beton) overschrijdt dat milieunormen. Biedt bouwen met hout de oplossing?

VPRO Gids – Dutch Design Week special

VPRO Gids #42, die dinsdag 15 oktober verscheen

Bevat een special van acht pagina’s over de Dutch Design Week. Met onder meer interviews met Studio Drift, Bjarne Mastenbroek en Bernhard Lenger

VPRO Tegenlicht - Future Shock

in het schimmelpaviljoen op de Dutch Design Week

In Nederland zijn we gewend om met baksteen, staal en beton te bouwen. Goedkoop en handig, maar echt duurzaam is het niet. Houtbouwers hebben de toekomst. Maar volgens kunstenaar en theatermaker Lucas De Man moeten we verder gaan dan hout, radicaler zijn.

Nooit Meer Slapen

Vrijdag 18 t/m 27 oktober op werkdagen om 00.00 uur op NPO Radio 1

In aanloop naar de Dutch Design Week is op vrijdag 18 oktober Laurens van de Acker - Senior Vice President Corporate Design bij Renault - een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma Nooit meer slapen. Verder is er tijdens DDW veel aandacht voor bekende Nederlandse ontwerpers waarvan het werk in Eindhoven te zien is. 

VPRO Koos

VPRO’s media-app Koos geeft dagelijks vijf mediatips, waarvan er tijdens Dutch Design Week steeds één DDW-gerelateerd is: een interview, video, fotoserie, game etc. Download de app hier.

vpro.nl/ddw

Naast alle VPRO-programmering en inhoud over en vanaf de Dutch Design Week, geeft de VPRO-webredactie tien tips die niet je niet mag missen. Deze zijn zaterdag 19 oktober online te vinden op vpro.nl/ddw.

Over Dutch Design Week

De Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven is een negendaags internationaal designevenement dat zich voornamelijk focust op future proof design. Met werk van ruim 2.600 deelnemende ontwerpers en meer dan 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland is DDW het grootste designevenement van Noord-Europa.

De editie van 2019 vindt plaats van 19 t/m 27 oktober verspreid over verschillende locaties in Eindhoven. Meer informatie over het festival vind je hier.