Ook dit jaar besteedt de VPRO volop aandacht aan de Dutch Design Week (DDW), die op zaterdag 16 oktober van start gaat.

Met als thema 'The Greater Number' gaat DDW op zoek naar het 'betere getal' als reactie op de ongebreidelde groeiverslaving van de mensheid. In diverse uitingen op radio en tv, online, de VPRO Gids en op DDW wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht, maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers en natuurlijk hun visie op de toekomst.

DDW 2021: 16 t/m 24 oktober

Reaction

zondag 17 oktober om 20.20 uur op NPO 2

Nederland kent talloze duurzame, sociale, en lokale ondernemingen. Die moeten opboksen tegen grote winkelketens, die vol liggen met spullen waarvan we niet precies weten hoe, door wie, en onder welke omstandigheden ze zijn gemaakt. Daarom begint filmmaker Kees Brouwer Reaction.

De beweging bestaat uit een verzameling ondernemers en ontwerpers die bewijzen dat het anders kan. 'Ik wil laten zien dat er voor élk dagelijks product alternatieven bestaan die niet ten koste gaan van mens en milieu. De producten zijn er al, maar niemand weet waar ze te koop zijn. Daarvoor is Reaction.'

VPRO volgt filmmaker Kees Brouwer in een waargebeurd verhaal over het ontstaan van de Reaction-beweging.

Lees meer

Reaction op Dutch Design Week

zaterdag 16 t/m zondag 24 oktober, Ketelhuisplein in Eindhoven

Kees Brouwer etaleert vanuit zijn Reactionbus op het Ketelhuisplein in Eindhoven alle ondernemingen en ontwerpers die zich nu al bij Reaction hebben aangesloten.

Een voedselbos bijvoorbeeld, en een biologische distilleerderij, een eerlijk naaiatelier, een Hollandse hazelnotenkwekerij, een diervriendelijk breiatelier, een circulaire meubelwinkel en nog veel meer. Allen hebben hetzelfde doel: duurzame groei.

Belangrijke kenmerken van de deelnemers zijn: zoveel mogelijk biologisch, lokaal, seizoensgebonden, kwaliteit, ambachtelijk en een zo klein mogelijke voetafdruk. Op het Ketelhuisplein vertelt Kees het verhaal van al deze mensen en roept hij bezoekers op om zich aan te sluiten bij Reaction.

VPRO Tegenlicht: De ontgroeiers

zondag 17 oktober om 22.05 uur op NPO 2

De overheid en het bedrijfsleven richten zich steevast op economische groei: een hoger bruto nationaal product (BNP), meer omzet, meer verkopen en meer marktaandeel. Als de economie groeit, wordt alles beter. Maar klopt die aanname wel? Kan het ook anders? Waarom worden de mensen in Westerse landen ongelukkiger, zelfs als het BNP groeit? VPRO Tegenlicht maakt een tocht langs denkers en doeners die kritische vragen stellen bij de eeuwige economische groei.

Nooit Meer Slapen

vrijdag 15 oktober om 00.00 uur op NPO Radio 1

In aanloop naar DDW is ambassadeur Christien Meindertsma een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma Nooit Meer Slapen. Pieter van der Wielen presenteert.

VPRO Gids - Dutch Design Week special

VPRO Gids #42, die dinsdag 12 oktober verschijnt, bevat een overzicht met tips van de redactie voor de DDW. Met onder meer een reportage over Reaction en een interview met DDW-ambassadeur Christien Meindertsma.

vpro.nl/ddw

Naast alle programmering over en vanaf de Dutch Design Week, publiceert de VPRO-webredactie traditiegetrouw 10 tips voor bezoekers aan het festival. Deze zijn vanaf zaterdag 16 oktober online te vinden op vpro.nl/ddw.

over Dutch Design Week

De Dutch Design Week (DDW) is een negendaags internationaal designevenement dat zich voornamelijk focust op future proof design. Met werk van ruim 2.600 deelnemende ontwerpers en meer dan 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland is DDW het grootste designevenement van Noord-Europa.

De editie van 2021 vindt plaats van 15 t/m 24 oktober. Meer informatie over het festival vind je hier.