Ook dit jaar besteedt de VPRO volop aandacht aan de Dutch Design Week (DDW) die op vrijdag 17 oktober van start gaat.

Met als thema 'The New Intimacy' gaat DDW op zoek naar nieuwe vormen van intimiteit in een tijd waarin dat niet meer vanzelfsprekend is. In diverse uitingen op radio en TV, online en in de VPRO Gids wordt niet alleen de fysieke kant van design belicht maar ook de impact van design, het maakproces van ontwerpers en natuurlijk hun visie op de toekomst. Een festivalweek boordevol online content.

DDW 2020: 17 t/m 25 oktober

VPRO Gids – Dutch Design Week special

VPRO Gids #42, nu uit

Een overzicht met tips van de redactie voor wat je niet mag missen tijdens DDW. Met onder meer een kijkje achter de schermen bij AR-app Dustin en een artikel over VPRO Tegenlicht: Herover je data.

Nooit Meer Slapen

luister nu

In aanloop naar de Dutch Design Week is DDW-ambassadeur Lidewij Edelkoort een uur lang te gast in het dagelijkse cultuurprogramma Nooit Meer Slapen. Pieter van der Wielen presenteert.

Tegenlicht – De slag om het internet

Ronald Duong zoekt met experts uit hoe we als gebruiker het internet kunnen terugwinnen van Sillicon Valley. Tijdens DDW gaat Duong in gesprek met privacydesigners en webverkenners en begint daar zijn langdurige zoektocht naar internetvrijheid. Tijdens DDW vindt de kick-off plaats van de zes maanden durende zoektocht van Duong die vanaf dan in te zien is op vpro.nl/tegenlicht.

Mondo

nu beschikbaar

Mondo is het kunst- en cultuurplatform van de VPRO met een televisieprogramma op zondagavond waarin Nadia Moussaid kunstenaars, schrijvers en andere cultuurmakers uit binnen- en buitenland ontvangt. De uitzending van 18 oktober staat volledig in het teken van Dutch Design Week 2020.

Omdat dit jaar de pas afgestudeerden hun werk niet op de graduatesshow kunnen tonen, licht de redactie van Mondo daarnaast tien veelbelovende afstudeerprojecten uit. Ook brengt Mondo drie tips voor online 3d exposities die je deze Dutch Design Week niet mag missen.

Tegenlicht – Herover je data

nu beschikbaar

Wie is de baas over onze data? Onze mobiele telefoons en smart home-toepassingen zijn veelal in handen van Amerikaanse en Chinese bedrijven. Dat betekent dat onze (Europese) data in handen zijn van niet-Europese multinationals. Is daar dan geen ontkomen aan?

In een tijd van online surveillance, datatracking en microtargeting gaat VPRO Tegenlicht op zoek naar uitwegen en oplossingen. Zowel op het niveau van individuele apparaten als op wijkniveau en in gemeenschappelijke ruimten. VPRO Tegenlicht neemt het ideaal van ‘user independence‘ onder de loep. Welke initiatieven zijn er voor een meer publieke online wereld?

VPRO Medialab: Dustin

ddw.nl en vpro.nl/dustin

Smart speakers, smart tv’s, smart verlichting: er zijn steeds meer slimme apparaten in ons leven en de Artificial Intelligence in deze apparaten ontwikkelt zich razendsnel. Maar wat als slimme apparaten zo slim worden dat zij ook emoties ontwikkelen? Dat is het centrale uitgangspunt voor Dustin, een innovatief, interactief verhaal voor smartphone ontwikkeld door VPRO Medialab in samenwerking met schrijver Niels ’t Hooft. Meer info via vpro.nl/dustin.

DDW x VPRO Ambassadeur Talks

vanaf maandag 19 oktober op vpro.nl/ddw en ddw.nl

Hoe gaat onze toekomst eruitzien? Chris Kijne, Pieter van der Wielen en Koert van Mensvoort gaan in gesprek met belangrijke sprekers die onze toekomst vormgeven of voorspellen. Met onder andere te gast: Lidewij Edelkoort, Sabine Marcelis en Lonneke Gordijn.

vpro.nl/ddw

Naast alle VPRO-programmering en inhoud over en vanaf de Dutch Design Week, publiceert de VPRO-webredactie een reeks artikelen over Dustin en de menselijke omgang met apparaten. Deze zijn vanaf maandag 19 oktober online te vinden op vpro.nl/ddw.

Virtuele woonkamer van VPRO

ddw.nl

In de virtuele VPRO-woonkamer kunnen bezoekers zich laten prikkelen en zélf de toekomst verkennen aan de hand van verschillende VPRO-producties. Hier cureren wat we doen tijdens de DDW en delen we content van VPRO Tegenlicht, Mondo en VPRO Medialab.

over Dutch Design Week

De Dutch Design Week (DDW) is een negendaags internationaal designevenement dat zich voornamelijk focust op future proof design. Met werk van ruim 2.600 deelnemende ontwerpers en meer dan 335.000 bezoekers uit binnen- en buitenland is DDW het grootste designevenement van Noord-Europa.

De editie van 2020 vindt plaats van 17 t/m 25 oktober. Meer informatie over het festival vind je hier.