argos tv medialogica: joran en natalee

Over de waarheid en niets dan de waarheid in de zaak Holloway.

vanavond

ned 2, 22.45 uur

media manipuleerden bewijs in Holloway-zaak

Het Openbaar Ministerie op Aruba heeft stevige kritiek op de manier waarop de media verslag hebben gedaan van de verdwijning van Natalee Holloway. Sommige media hebben getuigen betaald, bewijzen vervalst en sporen gemanipuleerd, zegt hoofdofficier van Justitie Peter Blanken in een aflevering van het tv-programma Medialogica dat vanavond wordt uitgezonden.

"Ze hebben getuigen dingen in de mond gelegd en er is betaald voor verklaringen", aldus Blanken. "Er zijn zelfs sporen gemanipuleerd. Kwamen ze ineens met botten aanzetten, die ergens neergelegd zijn en dan gepresenteerd werden als botten van Natalee Holloway." Het politieonderzoek naar Holloway was 'media-gestuurd' en teveel gericht op Joran van der Sloot, zegt Blanken. "Andere scenario's over wat er in de bewuste nacht gebeurd is, zijn daardoor onvoldoende onderzocht."
 
Volgens het Openbaar Ministerie klopte er weinig van de uitzending van Peter R. de Vries in 2008, waarbij Joran van der Sloot in een auto verklaringen aflegde op een verborgen camera. "Peter de Vries is bij de neus genomen door Joran", aldus Blanken.

politiedossier

Medialogica wist de hand te leggen op het politiedossier over de zaak, met daarin ook DVD's met de ruwe, ongemonteerde camerabeelden van De Vries. Uit een analyse daarvan blijkt dat Joran van der Sloot een salaris van drie ton in het vooruitzicht werd gesteld door Patrick van der Eem, waarvoor precies is onduidelijk. Er zijn overigens geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk is betaald aan Joran.

Uit het dossier blijkt verder dat De Vries zijn materiaal twee weken voor de uitzending aanbood bij het Openbaar Ministerie en hen vroeg een aantal essentiële feiten te checken. Zoals Daury, de man die Joran geholpen zou helpen met het wegwerken van Natalee's lichaam. Het OM vroeg enkele dagen vóór de uitzending van Peter R. de Vries om meer tijd om zijn onderzoek af te ronden, maar De Vries heeft daar niet op gewacht en liet de uitzending door gaan, zonder zelf de belangrijkste feiten te hebben gecheckt. Feiten die achteraf niet bleken te kloppen.

kort door de bocht

Peter R. de Vries wilde uitsluitend reageren op de uitzending van Medialogica, wannneer hij het programma vantevoren mocht zien, ruggespraak met een collega mocht houden en er niet in zijn antwoorden zou worden geknipt. De Vries hield vervolgens in zijn reactie vol het mysterie te hebben opgelost en zegt dat de VPRO 'kort door de bocht' gemonteerd heeft.