6 redenen waarom mieren tof zijn

rienk aalbers en nikki dekker ,

Mieren kunnen fantastisch samenwerken en bouwen geweldige huizen - dat wisten we al. Maar er zijn nog meer redenen waarom mieren zo ontzettend tof zijn.

labyrint: mieren en apen

1. Het zijn ultieme vechtmachines

De Argentijnse mier is genetisch geprogrammeerd om elke mier die niet tot zijn soort behoort uit te moorden. In deze aflevering van Radiolab leggen Jad Abumrad en Robert Krulwich uit hoe deze mieren langzaam de hele wereld overnemen.

2. Mieren bouwen buitenaardse doolhoven

Je hebt vast op de basisschool al eens gezien wat voor gangenstelsels mieren bouwen. Maar dat die labyrinten zo groot kunnen worden?

3. olifanten zijn bang voor mieren

Je dacht dat olifanten stoer waren? Als een boom vol mieren zit, willen olifanten er niet meer van eten. Mieren zijn de toekomstige lijfwachten van natuurreservaten.

4. mieren zijn niet van suiker

Mieren laten zich niet afschrikken door een beetje water. Wanneer ze in een overstroming terecht komen, bouwen ze simpelweg een vlot van zichzelf. Pootjes ineen, en drijven maar

5. de koningin is een gigantische geboortefabriek

De koningin is een echte baas. Met het sperma van werkmieren (dat ze wel vijfentwintig jaar op kan slaan) baart ze een hele kolonie bij elkaar - dat wil zeggen, wanneer ze niet gewoon zichzelf kloont of een kolonie infiltreert en doet alsof ze de koningin is:

6. mieren kunnen tellen

Laat je niet van de wijs brengen door hun onmenselijke kracht, seksuele oerdrift en imposante vechtersmentaliteit, want mieren zijn ook nog behoorlijk intelligent. Onderzoek lijkt er zelfs op te wijzen dat ze kunnen tellen:

waren we allemaal maar mieren

In deze aflevering van Hoe?Zo!Radio stelt bioloog Jelle Reumer dat de mensheid zal gaan 'vermieren'.