cinema.nl afficheprijs

cinema.nl afficheprijs

De posters van Borgman, De ontmaagding van Eva van End, De nieuwe wildernis, Verliefd op Ibiza en Wolf maken kans op de 13e Cinema.nl Afficheprijs, een publieksprijs voor de beste filmposter van het afgelopen jaar.

Ze werden door een vakjury gekozen uit de oogst van het afgelopen jaar, bestaande uit ruim vijftig posters voor zowel speelfilms als documentaires.

stemmen

Jij bepaalt wie de Afficheprijs wint. Via het online stemformulier kan tot en met woensdag 2 oktober, 12.00 uur worden gestemd. Door te stemmen maak je kans op twee kaarten voor het Gouden Kalveren Gala, op vrijdag 4 oktober in de Utrechtse Stadsschouwburg. Winnaars van deze kaarten krijgen woensdag 2 oktober persoonlijk bericht.

joost hiensch (prijswinnaar 2011) over de nominaties:

Onmiskenbaar Alex van Warmerdam, je herkent het direct. De films van Van Warmerdam hebben altijd iets grauws, wat je altijd wel terugziet in zijn posters. Maar deze heeft ook iets verfrissends, door het kleurgebruik, de typografie en die helblauwe ogen!

Borgman
ontwerp: Alex van Warmerdam
typografie: Ivo Mulder

De donkere dreigende wolken maken het beeld spannend; er gaat veel dreiging uit van het beeld. Ook is het heel dynamisch, er gebeurt van alles. Eigenlijk is het een heel onhollands tafereel. Zo'n meute galopperende paarden, waar vind je dat nu nog?!

De nieuwe wildernis
ontwerp: Arent Jack

 

Prachtig. Waanzinnig. Verfrissend. Vervreemdend. Dit willen we zien! Het is knap dat je direct weet dat het niet om een tekenfilm gaat, hoewel het affiche wel iets heeft van een stripverfilming als Ghost World.

De ontmaagding van Eva van End
ontwerp: Tim Enthoven

Knap hoe de ontwerper zoveel mensen in één plaatje heeft gekregen. En dat je direct ziet dat er veel (relationele) verhaallijntjes zijn. Over smaak valt te twisten, maar deze filmposter werkt als een trein, mede door de heerlijke zwoele zomeravondkleuren.

Verliefd op Ibiza
ontwerp: Michael van Randeraat / Locust Entertainment

 

Het affichebeeld doet vast niet helemaal toevallig denken aan La Haine: het belooft een heftige film te worden. Gek genoeg is dit de enige poster die ons naar de website van de film heeft weten te lokken, misschien omdat de poster eigenlijk nog niet zo heel veel weggeeft? Maar zwart, wit en rood werkt altijd, toch?

Wolf
ontwerp: Jay Sunsmith en Daniel J. Ashes

advertentie