Hoe ga je om met het besef dat je afstamt van een nazibeul? De documentaire 'Hitlers kinderen' laat het zien. Zonder enig effectbejag, maar met een grote emotionele impact.

Hitlers kinderen werd vorig jaar ook al uitgezonden, maar het is niet moeilijk om te begrijpen waarom VPRO Import heeft gekozen voor een herhaling. De documentaire laat zien hoe de kleinkinderen van nazikopstukken als Heinrich Himmler en Hermann Goering worstelen met hun afkomst.

Hoofd documentaire aankoop Nathalie Windhorst is vooral onder de indruk van de uiteenlopende manieren waarmee de nazaten daarmee omgaan.

"Twee kleinkinderen van Hermann Goering bijvoorbeeld hebben zich laten steriliseren, omdat ze absoluut niet willen dat het genetisch materiaal van de opperbevelhebber van de Luftwaffe zich ooit nog verder kan verspreiden. De kleindochter van Heinrich Himmler is daar weer helemaal niet bang voor. Want door te denken dat je erfelijk belast bent, ga je in feite mee in de zwakzinnige ideologie van de nazi’s," vindt ze.

fa├žade

De grootvader van Rainer Hoess was commandant in Auschwitz. Bijna zeventig jaar later heeft Rainer eindelijk de moed verzameld om, samen met een joodse vriend, een bezoek te brengen aan het concentratiekamp. Niets in de villa van Hoess deed vermoeden welke gruwelen er zich vlakbij afspeelden, behalve misschien de geblindeerde ramen en zop nu en dan de geur van verbrande lijken. De kinderen reden er vrolijk rond in glimmende trapauto's - gemaakt door de onzichtbare joden uit het kamp.

Ontluisterend is ook het verhaal van Monica Goeth, dochter van de kampbeul die een belangrijke rol speelde in Schindler's List. ‘Ze had geen idee wat haar vader had gedaan, ze kwam er pas achter in een toevallige confrontatie met een van de overlevenden', aldus Windhorst. 'Om een beter beeld van haar vader te krijgen, bezocht ze vervolgens de film van Spielberg'.

Maar hoe uiteenlopend de reacties van de nazaten ook zijn, getraumatiseerd zijn ze allemaal. Want hoe moet je leven met het gewicht van de geschiedenis op je schouders?

Deze documentaire werd uitgezonden op donderdag 2 mei, Ned. 2, 23.50 uur.

Hitlers kinderen is tweede in een serie van drie oorlogsdocumentaires bij de publieke omroep. Woensdag werd Dagboeken van een olifant uitgezonden, over een zachtaardige, zorgzame opa die een ss'er blijkt te zijn geweest. Zaterdag volgt Spitfire women, over het opmerkelijke verhaal van 185 Britse vrouwelijke piloten die gevechtsvliegtuigen naar het front brachten.

lotje ijzermans tipt: dagboeken van een olifant

Woensdag 1 mei, Ned. 2, 23.00 uur: Dagboeken van een olifant
Donderdag 2 mei, Ned. 2, 23.50 uur: Hitlers kinderen
Zaterdag 4 mei, Ned. 1 , 14.45 uur : Spitfire women

spitfire women