De VPRO grijpt de eerste warme zonnestralen aan om eens buiten de deur te kijken en vond daar het Latin American Film Festival. In het Louis Hartlooper Complex en op het Ledig Erf te Utrecht vindt de liefhebber van 7 tot en met 12 mei Latijns-Amerikaanse films en documentaires van het afgelopen jaar, maar ook openluchtfilms, debatten, masterclasses, live muziek en elke dag fiesta.

Op 8 mei begint het Latin American Film Festival voor het publiek met een themadag over Outcasts, buitenbeentjes in alle soorten en maten, met onder andere de film Déspues de Lucía (winnaar Un Certain Regard op het filmfestival van Cannes), een gruwelijk voorbeeld van hoe iemand door een groep wordt buitengesloten. 

In Sofía y el Terco is Sofía een buitenbeentje, maar ook de film zelf is een nieuweling in de Colombiaanse filmtraditie. In Las Cosas como son geven buitenstaanders vorm aan de realiteit binnen de film. Zo ook bij Beauty waarin een eenzame indigena hard probeert vast te houden aan haar eigen identiteit.

Op het LAFF zijn elke dag andere thema's, muziek, dans en heel veel films en het is mogelijk om je Latijns Amerikaanse kennis te testen met een Filmquiz.

de avonden

Documentairemaker Sonia Herman Dolz zit in de vakjury van het Latin American Film Festival. Ze gaat mede bepalen welke film de Latin Angel Jury Award in de wacht sleept. Inge ter Schure van VPRO's De Avonden zocht Sonia Herman Dolz op en vroeg haar naar haar eigen favoriete Latijns Amerikaanse films: Eréndira. 

kom alvast in de juiste sferen met de latin american playlist van holland doc 24