Zelf doen!

Doendenkers gaan off the grid

, Bouwe van Straten

Over tien jaar wekken Nederlandse burgers meer energie op dan ze gebruiken, blijkt uit een nieuw rapport. Tegen die tijd maken ze waarschijnlijk ook een flink deel van hun spullen zelf. Vergeet de consument; hier komt de prosumer.

Zelf energie winnen

Energie opwekken, dat doe je zelf. Om zelf te gebruiken, of om te verkopen aan energiebedrijven. Om duurzaam te zijn. En om niet langer de kas van conservatieve oliesjeiken te spekken. Sommige mensen willen zelfs totaal onafhankelijk zijn en gaan off the grid.

Zelf dingen maken

Met nieuwe technieken als de 3D-printer kunnen mensen binnenkort (bijna) alles zelf maken. Van telefoonhoesjes tot auto-onderdelen, en van kunstwerken tot wapens. Gewoon op je eigen bureau. Wired-hoofdredacteur Chris Anderson heeft zelfs zijn functie neergelegd om zich geheel op zijn maakbedrijf te kunnen richten. Hij denkt dat atomen de nieuwe bits zijn.

Quote:

"Valt de 3D-printer ten prooi aan het broodbakmachine-effect?"

Zelf de crisis te lijf

Hoe mensen complementaire geldsystemen gebruiken om de crisis het hoofd te bieden.

Visie

Productie wordt gedigitaliseerd, energieopwekking gedemocratiseerd en kapitalisme gedistribueerd. Welkom bij de Derde Industriële Revolutie. Tegenlicht-bekende en EU-adviseur Jeremy Rifkin en het gezaghebbende zakenblad The Economist plaatsen de energie- en de maakrevolutie in een breder perspectief.

 Reageren

advertentie