portret op straat

Jonathan Maas & Ilse van der Velden

Kunst met een grote K in een pretentieus museum? Dacht het niet. Voor fotograaf en kunstenaar JR is de straat expositieruimte. Zijn project Inside Out dat over de hele wereld trekt, is nu neergestreken in Amsterdam. Laat een levensgroot portret maken en plak jezelf op straat.

Het allergrootste participatieve kunstwerk ter wereld– dat heeft de Franse fotograaf JR voor ogen met zijn Inside Out project. JR werd bekend met zijn levensgrote portretten van inwoners van steden waarmee hij gebouwen en straten beplakte. Mensen die normaal gesproken anoniem blijven kregen hiermee letterlijk een gezicht. Ook leuk: het brengt de hele buurt bij elkaar. Het project confronteert en betrekt het publiek op onverwachte wijze door het de kans te geven zijn of haar portret te delen en een statement te maken. Meer dan 150.000 mensen uit meer dan 100 landen werden al deel van Inside Out, van Ecuador tot Nepal, van Mexico tot New York. Nu dus in Amsterdam.  

Hoe het werkt? Je neemt plaats in JR’s mobiele photobooth, gaat zitten en laat je foto maken. Twee tellen later rolt aan de buitenkant van de bus je hoofd door een gleuf, op een kneitergroot vel. Dat mag je vervolgens zelf, tussen alle andere portretten van je voorgangers, op straat plakken. 

Van 26 t/m 29 september kun je meedoen aan het project door je foto te laten maken op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam tijdens de Unseen Photo Fair

advertentie