wedstrijd: manipuleer met taal

Aansluitend op de interactieve documentaire 'Unspeak' organiseert de VPRO een wedstrijd.

Wie kent de beste voorbeelden van situaties waarin met woorden werd gemanipuleerd? Denk aan 'Kopvoddentax', 'Pro-life' (Campagne tegen abortus, maar hé, wie kan er nou tegen leven zijn?) en de 'War on Terror'.

aflevering 1 van 6: de introductie

UNSPEAK - an introduction from Submarine Channel on Vimeo.

Oil Spill. Climate Change. File Sharing. Erectile Dysfunction. Kopvoddentax.
Dit zijn voorbeelden van woorden met een manipulatieve lading. Erectiestoornis werd voorheen geduid met impotentie, maar dat zou te beledigend zijn en kunnen impliceren dat de getroffenen slap en krachteloos zijn op alle gebieden van het leven. Door de nieuwe term erectiestoornis te introduceren werd het een neutraal begrip, een medische ‘stoornis’ dat gemakkelijk te verhelpen is met de magische blauwe pil.

Deze begrippen worden Unspeak genoemd, vaak bedacht door lobbygroepen en politici om de publieke opinie op strategische wijze te manipuleren en aan te laten sluiten bij politieke agenda’s. In de strijd om de aandacht van het publiek nemen de media deze termen vaak over zonder deze kritisch te bekijken. In de interactieve documentaire Unspeak wordt met behulp van zes korte films, een urban dictionary en datavisualisaties de manipulatieve kracht van deze termen inzichtelijk gemaakt. Unspeak is gebaseerd op het gelijknamige boek van de Britse journalist en auteur Steven Poole.

aflevering 2 t/m 6 zijn te bekijken op submarinechannel

de wedstrijd

Wat vind jij een mooi voorbeeld van succesvol manipuleren met taal? Reageer onder dit artikel met het beste voorbeeld (plakken van youtube linkjes mag ook) en op vrijdag 26 juli maken we de winnaar bekend.

De beste voorbeelden worden toegevoegd aan het Unspeak Woordenboek, dat inmiddels meer dan 100 termen met beschrijvingen bevat.

De winnaar ontvangt het boek 'Unspeak' van Steven Poole.  

advertentie