Muziektelevisie is op sterven na dood, maar de muziekvideo is springlevend! Met de populariteit van YouTube en Vimeo zijn ook de aloude videoclips ‘back with vengeance’.

Maar om op te vallen tussen miljoenen video’s moet je van goede huize komen. Hoe doe je dat als muzikant? Nou, zo dus: 

UploadTV praat vrijdag onder meer met Nederlanders die succesvol in het buitenland zijn dankzij hun muziekvideo’s en laat de beste, origineelste clips zien. Muziek voor de ogen.

Gwen en Dagan ontvangen onder anderen producer Robert Buisman. Samen met Charly Friedrichs en Constantijn van Duren vormen zij Final Kid, een collectief van creatieve filmmakers die het grootste dancefestival ter wereld online registreren: ULTRA Miami Festival.

Robert is net terug uit de VS. De afgelopen vier maanden was hij daar om de livestream van Ultra 2013 voor te bereiden en ook de Ultra festivals in Chili en Argentinië. Hij gaf leiding aan 33 Nederlanders en 110 Amerikanen die de totale crew vormden. Inmiddels zijn er naast USA, Chili en Argentinië, ook Ultra Festivals in Ibiza, Kroatië en Zuid Korea.

Ook een gesprek met Salvador en Bas van Foutmijn.nl over hun fascinatie en bewondering voor foute clips. De Foutmijn is ooit begonnen (in 2010) doordat Salvador en Bas elkaar ‘leuke muziekclipjes’ toestuurden. Puur uit fascinatie voor het muziekgenre of door de bijzondere visuals of andere opmerkelijke zaken.
Er zijn geen duidelijke selectie criteria. Het moet je raken, zegt Salvador. De verbazingsfactor moet hoog zijn, de waarom-vraag… Veelal is het licht absurdistisch: ofwel de muziek ofwel de clip of de combinatie van beiden.

Voor de electroband Nobody Beats the Drum uit Utrecht is beeld een belangrijk onderdeel van hun presentatie. Zowel live als in hun clips. Rogier van der Zwaag is vj van de band en verantwoordelijk voor de visuals. Hun bijzondere clip Grindin’ is met 400 houten blokjes en 4000 foto’s door hem gemaakt. De clip ging viraal op internet en stond mede aan de wieg van hun wereldwijde succes. Deze combinatie van beeld en geluid maakt de band tot een succesformule. 

youtube filmpjes soms ook kunst

VPRO Gids-redacteur Elja Looijestijn sprak met UploadTV-presentator Dagan Cohen. Hij wil online filmpjes in een breder perspectief plaatsen. 'Ik zie steeds meer video’s die een groter podium verdienen en interessant genoeg zijn om in de canon van de kunst te worden opgenomen.'