Het harde leven

, A.L. Snijders

donderdag 29 januari 2015

In Indonesië is een Nederlander gerechtelijk doodgeschoten. We zijn daar verontwaardigd over, we vragen ons af wat de man in de straat (van Indonesië) daarvan vindt. De Nederlandse correspondent vertelt dat het leven daar veel harder is dan hier...

In Indonesië is een Nederlander gerechtelijk doodgeschoten. We zijn daar verontwaardigd over, we vragen ons af wat de man in de straat (van Indonesië) daarvan vindt. De Nederlandse correspondent vertelt dat het leven daar veel harder is dan hier. De mensen maken er geen punt van, als drugshandelaar loop je de kans gefusilleerd te worden, dat weet je. Bijna overal is het leven harder dan hier.

Luis Buñuel is, na de machtsgreep van Franco, Mexicaan geworden. Hij schrijft: ‘Het machismo komt voort uit een heel sterk en heel ijdel gevoel van mannelijke waardigheid. Een Mexicaan is uiterst gevoelig, lichtgeraakt, en niets is gevaarlijker dan wanneer hij je kalm aankijkt en met zachte stem, omdat je bijvoorbeeld geweigerd heb een tiende glas tequila met hem te drinken, de volgende, altijd angstaanjagende zin tegen je zegt: “Me esta usted ofendiendo” (u bent bezig mij te beledigen).

In dat geval kun je dat tiende glas beter wel drinken.’

P.S. In de tijd van Buñuel hadden bijna alle Mexicaanse mannen een vuurwapen op zak. Het harde leven.

advertentie