Overdrachtelijk

, A.L. Snijders

donderdag 26 maart 2015

Stel je voor dat het is zoals we denken dat het is.

Stel je voor dat het is zoals we denken dat het is. Stel je voor dat d66’ers sjieke pro-Europeanen zijn, en PVV’ers angstige schlemielen die radeloos achter de dijken wegkruipen. Dan denk je ook dat Wilders en Pechtold elkaar haten. Maar ze zijn gewoon bevriend, ze hebben met elkaar afgesproken dat de een de uil in het schijngevecht zal gebruiken en de ander de wolf.
De Haagse vierkante kilometer wordt altijd met een stolp vergeleken, overdrachtelijk zeggen we dan, maar het is niet overdrachtelijk, het is gewoon realiteit, de regering en de volksvertegenwoordigers vormen een gemeenschap op zichzelf, zoals scholen, fabrieken, sportverenigingen en dierentuinen. Dat zijn allemaal partjes Nederland, ze representeren het land niet, het zijn toevallige klonters.
Het is beter om de democratie als geheel als overdrachtelijk te beschouwen, dat kun je zien aan de verkiezing van de waterschappen. Daar is, omdat dijken, sluizen en duinen niet links of rechts zijn, democratie totaal overbodig, een spelletje voor ingewijden. Daar kunnen ze elkaar gewoon, onvervalst haten, zoals de wolf en de uil dat doen, zonder veinzen.

advertentie