A.L. Snijders kijkt regionaal nieuws.

Als je in Amerika zegt dat je in Nederland woont, reageert niemand met herkenning.

Als je Amsterdam als woonplaats noemt, is het in orde, je bent de vriend van iedereen. Deze anekdotische waarheid hoor je alleen in Amsterdam, dat is logisch. De rest is regio. Soms komt er achter het reguliere tv-nieuws over de wereld en Amsterdam ook nog een staartje regio. Daar kijk ik vaak naar, want ik ben nooit in Amerika, Afrika of China geweest, maar wel in de regio. Gisteren ging het over schapen die in de brandende hitte werden geschoren. 

Je zou denken dat het een hele opluchting was. Ze sprongen inderdaad kaal en vrolijk de wei weer in, maar de commentator meldde dat er toch schaduw gezocht moest worden, omdat de dikke bontjas voor isolerende bescherming had gezorgd. Dit was echt uitgebalanceerd nieuws in één beweging. Dat hoor ik nooit in Amsterdam of New York, daar is alles strijd en hortende hectiek.    

In de regio Achterhoek (de naam is een voorteken), waar ik woon, huizen nog meer immigranten. Twee van hen (een echtpaar) hebben mij veel plezier bezorgd. Ze behoorden tot de universalisten. Dat zijn mensen die denken dat de waarheid bestaat en de normen onbespreekbaar zijn. Hun kunstig verbouwde boerderij was omringd door grond waar mais verbouwd werd. Toen dit een keer tegen middernacht geoogst werd, waren de universalisten zo verontwaardigd dat ze in pyjama voor de oogstmachine gingen staan – wachtend op de kruisiging. 

Deze apparaten zijn tegenwoordig zo groot als een flatgebouw en de bestuurder schreeuwde dan ook het astronomische bedrag dat ze na een halfuur stilstand al zouden moeten betalen. De politie werd ingelicht, maar die kwam pas na twee uur. Er rijden er hier niet zo veel als in New York. Ikzelf ben naar bed gegaan. Later werd mij verweten dat ik niet solidair was geweest.