Intimiteit

Als we over privacy spreken, en veel mensen spreken daar de laatste tijd over – hoewel geld uiteraard belangrijker blijft dan privacy –, ontkom je niet aan de vraag wat intimiteit is. Intiem is wat je niet wilt delen met anderen.

1. Als we over privacy spreken, en veel mensen spreken daar de laatste tijd over – hoewel geld uiteraard belangrijker blijft dan privacy –, ontkom je niet aan de vraag wat intimiteit is. Intiem is wat je niet wilt delen met anderen. Gebaseerd op de regel (die vermoedelijk niet altijd in praktijk wordt toegepast) dat prostituees niet zoenen met hun cliënten, maar wel met hen naar bed gaan, kun je stellen dat seks minder intiem is dan een zoen. Zo heb ik weleens de opvatting gehoord dat orale seks intiemer is dan reguliere seks. We zouden daarom kunnen concluderen dat het minder erg is als de overheid, de nsa, de staat, of wie dan ook, toekijkt terwijl u met uw partner aan het neuken bent dan als u met uw partner bent verwikkeld in een vurige tongzoen. Privacy en intimiteit overlappen elkaar; op onze intiemste momenten willen wij geen ongewenste toeschouwers.

2. Het intieme en het geheime worden nogal eens met elkaar verward. De sms’jes die u aan uw minnaar of minnares schrijft, hoeven op zichzelf niet bijzonder intiem te zijn, maar ze zijn vermoedelijk wel geheim voor uw vaste partner. Dit geheim maakt van een banale mededeling als ‘ik kan niet wachten je weer eens uit te kleden’ een intieme mededeling. Als uw vaste partner deze sms leest, is de kans groot dat hij/zij zegt: ‘Vind jij dit soms vriendschappelijke sms’jes?’ Of woorden van soortgelijke strekking in diverse toonaarden.

3. In de openbare ruimte is intimiteit, net als het verkeer of loonarbeid, gebaseerd op afspraken. Zo moeten wij ook de zogenaamd intieme zaken begrijpen die min of meer bekende mensen in kranten of op de televisie te berde brengen. Iedereen weet dat het daar om geveinsde intimiteit gaat, oftewel toneelspel. De openbare biecht van een publiek persoon is, uitzonderingen daargelaten, een vorm van marketing. Men biecht omdat men iets te verkopen heeft. Kortom, intimiteit blijkt iets wat je kunt spelen. Zie eveneens de prostitutie.

4. Naar mijn idee is het toilet intiemer dan het bordeel of de slaapkamer, dus als het even kan zou ik op de wc met rust willen worden gelaten.

advertentie