Rijst

In Lessen van een lekkerbek van Johannes van Dam las ik dat Van Dam niet alleen bijzonder veel van aardappelpuree hield, maar dat hij ook wel eens, uit vrije wil geloof ik, uitsluitend op aardappelpuree heeft geleefd.

In Lessen van een lekkerbek van Johannes van Dam las ik dat Van Dam niet alleen bijzonder veel van aardappelpuree hield, maar dat hij ook wel eens, uit vrije wil geloof ik, uitsluitend op aardappelpuree heeft geleefd.

Onbegrijpelijk. Zelfs de lekkerste aardappelpuree kan ik met de beste wil van de wereld niet lekker noemen. De aardappelpuree doet mij denken aan benepenheid en aan restaurants op het platteland in de Verenigde Staten waar je naast een gigantisch stuk vlees een kwak aardappelpuree op je bord krijgt waarvan alleen al de aanblik je de moed in de schoenen doet zinken.

Ik moet eveneens bekennen dat ik niet van gehakt houd. Ik eet het als het moet, maar vrijwillig, neen. Het genot van een hamburger is mij dan ook altijd ontgaan.

Gehaktbrood, dat mij onlangs werd voorgeschoteld, kan mij tot wanhoop drijven. Vooral als je te gast bent bij mensen en je je afvraagt: hoe werk ik die scheepslading gehakt weg, en waarom noemen ze dit in vredesnaam gehaktbrood? Van een gehaktballetje kan ik nog wel genieten, mits het gehaktballetje een beetje goed doorbakken is, maar wederom zou ik vrijwillig nimmer een gehaktbal bestellen.

Toen ik achttien was en weinig geld had, ging ik weleens naar de chinees en kocht daar een bak witte rijst. Ik at de witte rijst met sambal. Dat smaakte uitstekend.

Nog steeds vind ik goede droge witte rijst te verkiezen boven de aardappel. Ik ben dol op rijstpudding, en ook zoete rijst, in Duitsland Milchreis genaamd, eet ik graag. Wellicht beledig ik nu mensen, maar de aardappel in zijn totaliteit kan me gestolen worden.

De laatste tijd denk ik er steeds vaker over een pilaarheilige te worden. Nu weet ik niet wat pilaarheiligen eten, of ze überhaupt voedsel tot zich nemen, maar ik zou een pilaarheilige willen worden die alleen op rijst leeft.

Ik stel mij voor dat ik ergens in de provincie Drenthe op een pilaar ga zitten en dat de mensen mij rijst komen brengen. Ook stel ik mij voor dat Nederlandse vaders en moeders hun dochters met bakjes rijst naar de pilaarheilige sturen, want wie wil geen pilaarheilige als schoonzoon?

advertentie