Verantwoord

Een jonge vrouw die ik niet goed kende vroeg mij om advies. Hoe ze haar leven moest aanpakken. Ze was kunstenares, maar het wilde niet zo vlotten.

Een jonge vrouw die ik niet goed kende vroeg mij om advies. Hoe ze haar leven moest aanpakken. Ze was kunstenares, maar het wilde niet zo vlotten. Ik vond het merkwaardig dat ze die vraag aan mij stelde, hoewel het misverstand dat een schrijver een deskundige op allerlei gebieden is vaker voorkomt. Ja, schrijvers moeten proberen antwoorden te geven op levensvragen – door middel van hun werk – maar als zo’n vraag rechtstreeks aan me wordt gesteld, blijk ik toch met een mond vol tanden te staan.

Ik antwoordde dat ze moest experimenteren met haar leven, maar niet zo dat ze er ongelukkig van zou worden.

Pas later bedacht ik dat de behoefte aan advies doorgaans niet voortkomt uit onvermogen te kunnen kiezen, als wel uit onwil de verantwoordelijkheid voor de keuze te dragen, al dan niet onbewust.

Als het experiment verkeert afloopt, bijvoorbeeld na comazuipen, kun je zeggen: ‘Maar van meneer Grunberg moest ik experimenteren met mijn leven.’

Daarbij komt dat als mensen op een gegeven moment een weg zijn ingeslagen ze er zelden toe te brengen zijn de ingeslagen weg te verlaten. Gewenning leidt ons meer dan we bereid zijn toe te geven. We leven zoals we altijd hebben geleefd en dat noemen we in sommige gevallen traditie. De vraag om advies is daardoor veelal symbolisch. Men vraagt overal advies en dan doet men uiteindelijk toch wat men zelf goed acht. Mocht u desondanks advies willen voor u en uw gezin om het nieuwe jaar goed te beginnen, dan raad ik u aan om te gaan comazuipen. Verwaarloos uw puberende kinderen niet, laat hen niet alleen in het Vondelpark een fles tequila soldaat maken, zuip mee in de veilige omgeving van de slaap- of woonkamer. Stop met drinken als u merkt dat u in coma raakt en wijs uw kinderen na het ontwaken op het proefwerk Frans dat hun die week te wachten staat.

Als het om ons levensgeluk gaat kunnen wij ook in 2014 op weinig meer hopen dan verdoving, en wat is goedkoper en legaler voor de naar verdoving snakkende mens dan zelfgestookte wodka?

Verantwoord comazuipen met het hele gezin, laat dát ons voornemen zijn voor 2014.

advertentie