Remedies

'Veel angsten kunnen worden bestreden op homeopathische wijze; door jezelf kleine doseringen toe te dienen van datgene waarvoor je bang bent.'

Angst heeft ongetwijfeld voordelen; wie geen angst kent zal vermoedelijk vroeg sterven. Kinderen wordt geleerd om bang te zijn om ongelukken te voorkomen. Om die reden ben ik als kind bang gemaakt, zoals alle kinderen, maar ik was gevoelig voor de angst­visioenen van mijn ouders. Zo durfde ik op een gegeven moment geen lucifer meer af te steken uit angst mijn vingers te branden of het huis in brand te steken. Vuurwerk durfde ik uiteraard al helemaal niet af te steken en dat heb ik ook nooit van mijn leven gedaan. Zo rond mijn elfde overwon ik de angst voor de lucifer en begon ik tamelijk obsessief ­lucifers af te steken en kranten in brand te steken, hoewel wij geen open haard hadden. Dit baarde mijn ouders zorgen.
 
Men had mij ook verteld dat je kon stikken als je niet goed kauwde. Een tijd dacht ik in alles te stikken, vooral in vlees. Het gebeurde regelmatig dat ik proestend aan tafel zat en grote stukken vlees moest uitspugen. Mijn vader vond dit onprettig. De uitgespuugde stukken vlees werden door mijn moeder in kleine stukjes gesneden en opnieuw in mijn mond gepropt.
 
Ook deze angst verdween geleidelijk.
 
Veel angsten kunnen worden bestreden op homeopathische wijze; door jezelf kleine doseringen toe te dienen van datgene waarvoor je bang bent.
 
Wie bang is voor vuur moet dagelijks een ­lucifer afsteken.
 
Wie bang is voor oorlog moet een tijdje meereizen met het leger.
 
Wie bang is voor moslims moet naar een moskee.
 
Wie bang is voor seks kan allicht een keer seks hebben met een betrouwbaar figuur, desnoods een hulpverlener. Er zijn hulp­verleners die tot seks bereid zijn.
 
Wie bang is voor homoseksualiteit kan zich elke derde dinsdag van de maand door iemand van het eigen geslacht laten betasten.
 
Recentelijk schreven sommige intellectuelen en denkers dat we reden hebben om bang te zijn. Zij zien in de burger een kind dat zich niet bewust is van de gevaren die hem bedreigen. Ik denk dat de burger zich zeer bewust is van alle gevaren maar vaak de verkeerde remedies toepast.
 
De angst moet worden overwonnen, niet datgene waarvoor je bang bent.
advertentie