atheïsme en religie

, Arnon Grunberg

1.       In veel landen getuigt het van slechte smaak om niet in God te geloven. In Nederland is het omgekeerde het geval: in brede kring geldt het geloven in God als toonbeeld van stompzinnigheid en achterlijkheid. Kinderen mogen in Sinterklaas geloven, volwassenen dienen niet meer in God te geloven. Men zou kunnen zeggen dat de volwassene gediscrimineerd wordt, maar die kritiek kan worden gepareerd met de opmerking dat geloven in God wellicht schadelijker is voor de volksgezondheid dan geloven in Sinterklaas.

2.       Het concept God kan worden begrepen als een ingenieuze samenzweringstheorie. Overigens geldt hetzelfde voor veel theorieën die wetenschappelijk beter zijn onderbouwd dan het concept God.

3.       Mensen die in astrologie of buitenaardse wezens geloven, worden doorgaans met rust gelaten. Zij die niet in astrologie of buitenaardse wezens geloven, laten zich daar zelden op voorstaan.

4.       Veel gelovigen zijn trots op hun geloof. Veel atheïsten zijn trots op hun atheïsme. Niet het geloof of ongeloof is het probleem, maar de trots. Overigens is trots vrijwel altijd een probleem, men kan beter gokken op de binnenstebuiten gekeerde trots: de schaamte.

5.       Sommige vrouwen zeggen: ‘Ik val altijd op de verkeerde man.’ Als u gelooft, luidt de beste geloofsbelijdenis: ‘Ik val altijd op de verkeerde God.’ Bent u een atheïst moet u verkondigen: ‘Het atheïsme is een hoer op wie ik helaas verliefd ben geworden.’ Dat heet bescheidenheid. Vergeet ook niet dat het altijd de verkeerde God is die op u valt.

6.       Gelovigen en ongelovigen stellen zich nogal eens op het standpunt dat de anderen beleerd moeten worden. Zowel geloven in God als niet geloven zijn in praktijk pogingen om macht uit te oefenen. De socratische methode zegt: beleer mij. Deze methode verdient op subtiele wijze navolging. Men moet wel veel tijd en geduld hebben voor deze methode.

7.       Men zou het geloof niet moeten uitdragen, de relatie tussen u en God zou geheim moeten blijven. Betreed het gebedshuis zoals men het bordeel betreedt. Bent u tegen God, gebedshuizen en bordelen? Houd dat eveneens geheim.

advertentie