douchen

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over het douchen.

De meeste mensen douchen alleen. Er zijn stelletjes die weleens samen onder de douche gaan, maar dat gebeurt toch vooral aan het begin van de relatie of op vakantie. Kinderen worden soms samen in bad gezet, en na afloop van het sporten kan het ook voorkomen dat je met allemaal mensen gezamenlijk onder de douche staat, maar meestal douche je dus alleen.

Dat is vermoedelijk een van de belangrijkste kenmerken van het douchen: het alleen-zijn van de doucher.
Wat doe je als je alleen onder de douche staat? Plassen. Mijn vermoeden is dat het douchen slechts een excuus is om in de douche te kunnen plassen. Overigens plas ik ook weleens in de douche als ik met iemand samen in de douche sta. Als je meer dan drie keer met iemand seks hebt gehad, kun je ook over de voeten van diegene plassen. Het schijnt hygiënisch te zijn.
Verder wassen mensen zich in de douche, althans dat beweren ze te doen.Maar wat was je?

Uitzonderingen daargelaten, bijvoorbeeld als ik net over het strand heb gelopen, was ik nooit mijn voeten.
Tijdens mijn reizen met diverse legers, wat voor mij de tijd van het min of meer gezamenlijk douchen was, is het mij opgevallen dat mannen vooral hun oksels en hun bilspleet wassen. Verder maken ze wat rondtrekkende bewegingen over hun borst.
Ik weet niet hoe vaak de gemiddelde Nederlandse burger zijn haren wast. Zelf doe ik dat tegenwoordig om de twee dagen, maar er was een tijd dat ik het om de twee maanden deed. Dat was mijn rastatijd.
Hoe vaak douchen mensen zich?
Mijn moeder beweerde dat in de winter één keer per week genoeg was.Er waren echter jaren dat ik twee keer per dag onder de douche ging (ruwweg 1987, 2001 en 2007).

Tegenwoordig sla ik het douchen vanwege tijdgebrek soms over. Aan het begin van oktober 2015 heb ik drie dagen niet gedoucht. Heerlijke dagen.
Er is geen verband tussen stinken en niet douchen. Hooguit op lange termijn, bijvoorbeeld een paar maanden niet douchen.

Wie tijd wil besparen zou om te beginnen minder moeten douchen.
advertentie