Romantiek

, Arnon Grunberg

Een kleine verhandeling over romantiek.

1. We kunnen over de Duitse romantiek spreken, we zouden kunnen bespreken welke romantische sporen in het fascisme te vinden zijn, maar deze week behandelen we de romantiek zoals dat woord gebruikt wordt – en dan vooral als bijvoeglijk naamwoord – in het dagelijks spraakgebruik. Een romantisch afspraakje. Een romantische avond. Een romantische vakantie. Allereerst valt op dat ‘romantisch’ gebruikt wordt als eufemisme voor seks waar die seks nog niet of niet meer vanzelfsprekend is. (Een stelletje met kinderen dat al tien jaar een relatie heeft, spreekt plotseling over ‘een romantisch weekend’ als ze eindelijk eens zonder kinderen zijn, is me opgevallen.) Vermoedelijk zal de seks gepaard zijn gegaan met gevoelens; wie in een darkroom drie keer wordt genomen door drie verschillende personen zal zelden over een romantische avond spreken. Met ‘romantisch’ wordt het begin van een verhouding aangeduid, hoewel het woord geen garantie biedt op een goede afloop. Wat romantisch begint kan teleurstellend eindigen. Je zou kunnen beweren dat de teleurstelling zelf typisch romantisch is.

2. Een jongeman die mij traint om meer spieren te ontwikkelen vroeg mij een maand of wat geleden: ‘Hoe doe je dat met vrouwen? Neem je bloemen voor ze mee? Geef je ze veel cadeautjes? Ben jij een romantisch type?’ Ik zei dat ik regelmatig bloemen voor vrouwen meeneem. Dat is dus niet waar, ik vind bloemen meer iets voor de gastheer en/of gastvrouw als je ergens bent uitgenodigd voor het eten. In de liefde zou je zelf het cadeautje moeten zijn, maar bloemen en cadeautjes gelden als romantisch. Om preciezer te zijn: ze gelden als bewijzen van aandacht en toewijding.

3. Het gezin zou een bedrijf zijn, de metafoor is bekend. Het doelmatige staat voorop. Een stel met een kind vertelde me dat ze om die reden zoveel mogelijk taken hebben uitbesteed. Boodschappen worden bezorgd, de woning wordt schoongemaakt, er is nog net geen kok die komt koken. Op die manier kunnen zij zich bekommeren om de romantiek, waarmee is vastgesteld dat romantiek vooral iets is wat je je financieel moet kunnen permitteren.

4. Kan de verboden relatie romantisch zijn? Pedofilie? Necrofilie? De relatie tussen mens en dier?

advertentie