Lift

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over liften en de mensen die van dit vervoersmiddel gebruik maken.


1. Toen ik twaalf of dertien kwam er in Nederland een film uit die De lift heette. Ik wilde daar graag heen, maar werd bij de kassa geweigerd omdat ik te jong zou zijn. Als ik me niet vergis ging die film over een lift die mensen vermoordde, in een trailer had ik gezien hoe deze lift iemand onthoofdde. Dat trok mij aan; het sublieme kan ook tot stand komen met behulp van een lift, al zegt dat uiteraard niets over de kwaliteit van deze film, die ik tot op heden niet heb gezien.

2. Ik ken meer mensen met vliegangst dan met liftangst, maar ik heb weleens iemand ontmoet die liften angstvallig vermeed. Nooit ben ik te weten gekomen of dat een sociale fobie was of angst voor een bloeddorstige lift.

3. Moet je ‘dag’ zeggen als je een lift binnenstapt waarin al mensen staan? Het zou aardig zijn om dat te doen, maar ikzelf doe het zelden. Eigenlijk is ‘dag’ zeggen ook niet voldoende; als u met vreemden in een lift staat, complimenteer de vreemden dan met hun schoenen of jas. Het leven is akelig en kort genoeg.

4. In het Amstel Hotel is een lift met een bankje. Er zouden meer liften met bankjes moeten komen. Ook is de liftboy geen overdreven luxe. Elke beweging, robotisering, roept een tegenbeweging op; de ware snob staat op een liftboy. Misschien komen er binnenkort mensen die door werkloze verhuizers in een stoel naar boven wensen te worden gedragen. Ik vind eigenlijk dat de koning soldaten moet hebben die hem in een stoel naar boven tillen. Voor een koning is een lift armoedig.

5. In plaats van te zeggen dat u uw vriend/scharrel/man op Tinder heeft leren kennen’ kunt u ook zeggen dat u hem of haar in de lift heeft ontmoet. Dit zou andere mensen ertoe kunnen verleiden beter om zich heen te kijken als ze zich met behulp van de lift voortbewegen.

6. Zijn er mensen die in een lift bevallen zijn? Ik zou deze mensen willen spreken. Ook mensen die in een lift hun kind of diverse kinderen hebben verwekt komen in aanmerking voor huisbezoek.

advertentie