Schelden

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over schelden.

1. De meeste ouders schelden van tijd tot tijd hun kinderen uit. De meeste kinderen schelden van tijd tot tijd hun ouders uit. De beste tijd voor schelden is vakantie, want dan heeft iedereen er tijd voor en is er toch niet veel te doen.
Ik vermoed dat sommige kinderen, ook al zijn ze volwassen, hun ouders missen, en sommige ouders hun kinderen, en dat die mensen daarom op sociale media met zo veel graagte overgaan op schelden.


2. Schelden is sociaal gezien nauwelijks geaccepteerd. Scheldende verkeergebruikers werden nog niet zo lang geleden als bewijs opgevoerd voor de verruwing van de samenleving. Toch lijkt schelden een basisbehoefte van mensen te zijn.
Wanneer mag u het doen? Bijvoorbeeld als u in uw auto zit en verder niemand u hoort is schelden toegestaan. Scheld er dan rustig op los. In de trein kunt u playbacken, u scheldt zonder geluid te maken. Oefen eerst een paar keer voor de spiegel. Zeg zonder geluid te maken: 'Klootzak. Teringlijer. Krijg de kanker. Val dood, kutwijf.' Et cetera.


3. Als u in het ziekenhuis ligt, moet u proberen de verpleegkundigen en artsen niet uit te schelden, dat is onverstandig. Als de verpleegkundigen u uitschelden, kunt u tegen hen zeggen: 'Als jullie mij niet uitschelden, zal ik jullie ook niet uitschelden.' Dat is zeer redelijk en geldt natuurlijk ook voor andere sociale situaties. Geef het goede voorbeeld.


4. Mag je je partner uitschelden? Zeker. Een keer per maand uitgescholden worden door degene van wie je houdt of zegt te houden, is bovendien gezond. Scheld uit in het weekend, dan kunt u er alle tijd voor nemen, een beetje scheldpartij mag best een halfuurtje duren. 
Laat de buren meegenieten, die luisteren liever naar uw geschreeuw dan naar uw gehijg. 
Probeer origineel te zijn in het schelden. Zoals er kooswoordjes zijn, zijn er ongetwijfeld ook goede neologismen om mensen te pijnigen met woorden. Bedenk er een paar als u nog rustig bent. Leer deze woorden uit uw hoofd en spreek deze woorden uit als u overmand wordt door negatieve emoties.


5. Probeer eens fluisterend te schelden.

advertentie