Tanden

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over tanden en wat daar zoal aan vastzit.

1. Arme mensen zijn vaak aan hun gebit te herkennen. Hebt u een hekel aan arme mensen, bijvoorbeeld omdat u te veel Gerard Reve hebt gelezen of rabiaat rechts bent, is het verstandig het gebit van de ander te onderzoeken. Kijk niet naar horloges, schoenen of stropdassen, wie iets wil weten over de ander moet eerst naar het gebit kijken.


2. Mijn moeder zei over een vriendin van mij die ze verder oerlelijk vond: 'Ze heeft wel een mooi gebit.' Dat was ook zo.


3. De Amerikaanse presidentskandidaten maken doorgaans hun medisch dossier openbaar. Nu hoeft niet alles openbaar te worden, we leven niet in Amerika, maar het lijkt me goed voor de democratie als de lijsttrekkers informatie over hun gebit met ons delen. Dat kan pijnloos gebeuren door de tandartsen van de lijsttrekkers met elkaar in debat te laten gaan. Een echt debat hoeft het niet te worden, het is meer dat de tandartsen aan de hand van foto's iets over de tanden van hun cliënt en eventueel onze toekomstige premier kunnen zeggen. Ik roep de VPRO op bij de volgende verkiezingen, de gemeenteraadsverkiezingen, een dergelijk debat, het tandartsendebat, te organiseren. Misschien blijkt dat bijvoorbeeld Rutte en Pechtold dezelfde tandarts delen, maar dat loopt wel los.
 Politici moeten niet bang zijn om buiten de verkiezingen om openheid over hun tanden en kiezen te betrachten. Overigens ben ik niet van mening dat iemand met een kunstgebit geen goede leider kan zijn, dat zou naargeestige discriminatie zijn. Voor zijn retorisch vermogen is het echter wel zaak dat het kunstgebit niet kleppert, hoewel ik me ook kan voorstellen dat de lijsttrekker van 50Plus bewust met zijn kunstgebit kleppert tijdens debatten om aandacht te vragen voor een bepaalde problematiek. 


4. Bent u aan het daten? Vraag één: hoe vaak ga je naar de tandarts?
 Weet u op een feestje even geen gespreksonderwerp? Spreek over de kunst van het flossen.


5. Seks kan intiem zijn, maar echt intiem ben je pas als je elkaars tanden hebt gereinigd.

advertentie