Voorgerecht

, Arnon Grunberg

Een korte verhandeling over het voorgerecht.

1. Bekijk het hoofdgerecht vooral als metafoor. Uw vorige partner was het voorgerecht bij uw huidige partner. Misschien komt er nog een partner, dan was uw huidige partner het tussengerecht. In restaurants zijn voorgerechten doorgaans lekkerder dan hoofdgerechten.

2. Ga voor de spiegel staan, bij voorkeur naakt, en onderzoek welke van uw lichaamsdelen het predicaat voorgerecht verdienen. Uw neus is vermoedelijk het voorgerecht van uw gezicht. Maar sommige mensen kunnen met recht zeggen: ‘Mijn oren zijn twee heerlijke voorgerechten.’ Uw voortanden zijn vermoedelijk ook een soort voorgerecht. Zijn uw tepels een voorgerecht? Uw tenen zeker.

3. Een peuter is een voorgerecht. Een puber mag hoofdgerecht heten. Stel uzelf ook de vraag of u een hoofd- of een voorgerecht in het leven zou willen zijn. Een nagerecht kan natuurlijk ook. In dat geval bent u een laatbloeier.

4. In het goede restaurant kun je het voorgerecht als hoofdgerecht bestellen, men kan dus promoveren. Hoewel het volstrekt redelijk is om een kaasplankje te willen zijn. Sommige mensen zijn niet meer dan een beetje olijfolie in een kommetje, maar er bestaat heerlijke olijfolie.

5. Nu naar het reële voorgerecht. (Een voorgerecht is iets anders dan een amuse. Voor het voorgerecht betaalt u, de amuse krijgt u van de chef. Voor de amuse betaalt u natuurlijk ook, maar de amuse staat niet op de rekening.) Als mensen voor u koken, kunt u geen voorgerecht verlangen, maar u kunt wel zelf zeggen: ‘Ik neem het voorgerecht zelf wel mee.’ Als men vlees eet, kunt u zich geen buil vallen aan carpaccio. Anders zijn koude asperges met een beetje ei een idee. Viskoekjes kan ook. En voor de veganisten onder ons zijn vijf ministronkjes broccoli met wat peer aan te raden. Men zou broccoli vaker met peer moeten combineren, vooral als voorgerecht.

6. Als u van plan bent ruzie te maken, wacht daarmee tot het hoofdgerecht, dat is beter.

7. Moet u dringend naar de wc om met iemand de liefde te bedrijven, dan kunt u dat het beste tussen het voor- en hoofdgerecht doen.

8. ‘Yasha’ is een van de voorgerechten van de VPRO Gids.

advertentie