Een korte verhandeling over Amerika.

1. Amerika is overal. Zoals Rammstein zong: ‘We’re all living in Amerika, / Amerika ist wunderbar.’ Amerika is niet zozeer een plaats – Paris, Texas, dat is een plaats, en een film – als wel een toestand, een tijdperk. Een van de kenmerken van Amerika is dat mensen altijd weer zullen zeggen dat het Amerikaanse tijdperk ten einde is. Amerika is het vitaalste sterfbed na Christus.

2. Antiamerikanisme is de bewondering waarover men zich schuldig voelt. De antiamerikanist vreest dat Amerika naar hem kijkt, zoals hij naar de buitenlander kijkt, kortom hij vreest in de ogen van Amerika onaangepast te zijn en die vrees roept weerzin op. Na 1945 zijn Europeanen zieke Amerikanen geworden, zonder te beseffen dat ‘zieke Amerikaan’ een pleonasme is.
Wat verwacht men in godsnaam op het vitaalste sterfbed sinds Christus aan te treffen?

3. Het nieuwe nationalisme in Europa stoelt op het verlangen eindelijk weer gezond te worden. Een fatale vergissing, een gezonde Europeaan is een suïcidale Europeaan. In Amerika zijn altijd weer pogingen ondernomen het sterfbed te ontkennen (Reagan: ‘Morning in America’), maar vroeg of laat kwam men erachter dat het Amerikaanse vitalisme het sterfbed moet omarmen om vitaal te blijven. Dat is precies ook wat Trump doet.

4. De Amerikaanse droom is het geësthetiseerde lijkgewaad van de vluchteling.

5. Men zegt dat het Chinese tijdperk gaat beginnen en hier en daar is men al begonnen Chinees te leren. Zij die vrezen te laat te komen, komen dikwijls te vroeg. Wie wil te vroeg op zijn eigen begrafenis arriveren?

6. Lang was Amerikaanse humor Europese humor op de vlucht. Als de humor een thuis heeft gevonden, wordt het tijd de koffers te pakken. Gelukkig blijft Amerika onherbergzaam. Alleen religieuze zeloten kunnen zich echt in Amerika thuis voelen. En dan nog vraagt men zich af waar God toch vandaan komt in het Amerikaanse tijdperk en wat de moslims met Allah doen. Zij passen zich aan. Zij doen wat van hen wordt verwacht.

7. Het Amerikaanse optimisme is het Koninkrijk van Christus, maar noodgedwongen omgewisseld in dollars.