Arnon Grunberg met een korte verhandeling over karaktermoord.

1. Sommige mensen zijn immuun voor karaktermoord. Bijvoorbeeld de huidige president van Amerika, zou ik zeggen. Of immuun zijn voor karaktermoord een deugd is, valt te betwijfelen.

2. Zoals de peeskamer de plek bij uitstek is waar betaalde seks wordt afgehandeld – veel meer nog dan andersoortige seks is betaalde seks een kwestie van afhandelen zo zijn sociale media tegelijkertijd de plek waar de karaktermoord wordt afgehandeld én het wapen.

3. Is elke belediging of aantijging karaktermoord? Nee, de karaktermoord impliceert dat de aantijgingen geheel of gedeeltelijk onjuist zijn, maar door veelvuldige herhaling toch blijven hangen bij het publiek. Niet alleen onder zogenaamd beroemde mensen vindt karaktermoord plaats. Karaktermoord kan plaatsvinden op een kantoor, op een school, ja zelfs bij een yogacursus is karaktermoord mogelijk, al zal een dergelijke moord daar uitzonderlijk zijn.

4. De karaktermoordenaar kan alleen opereren, maar veelal gaat het om een groep. In de politiek is karaktermoord net zo gewoon als een tackle in het voetbal, maar niet elke poging slaagt.

5. De karaktermoord gaat vrijwel altijd over het openbaren van geheimen van het slachtoffer: hij sloeg zijn minnares, ze plaste in de bek van een hond die daar totaal niet om had gevraagd, hij verkocht enkele van zijn kinderen via Marktplaats et cetera. Seks, belastingen en uitbuiting zijn de onthullingen waarmee de karaktermoordenaars aan het werk gaan.
Vroeger was er misschien ook nog de Waffen-ss, maar gezien het huidige politieke klimaat zal het niet meer lang duren of mensen zullen zeggen: ‘Mijn grootvader zat bij de Waffen-ss en ik ben van hetzelfde laken een pak, een trotse Germaan en voorstander van de zwartste piet van alle pieten.’ Dat trotse Germanen nog eens verliefd zouden worden op Zwarte Piet hadden ze indertijd bij de Waffen-ss waarschijnlijk ook niet voorzien. Dit terzijde.

6. Karaktermoord vindt niet per definitie ten onrechte plaats, maar net als reguliere moord en lynchpartijen kun je het beter laten.

7. Wie weleens op sociale media heeft gekeken, weet dat sommige mensen verslaafd zijn aan het uitvoeren van karaktermoorden. Voor hen zou de CAA moeten worden opgericht: Character Assassins Anonymous.