Arnon Grunberg met een korte verhandeling over zelfregulering.

Een korte verhandeling over zelfregulering.

1. Zelfbeheersing is doorgaans iets nalaten wat men graag zou willen doen. Erop los slaan bijvoorbeeld. Zelfregulering omvat meer. Men weet wat goed is voor het eigen lichaam en de eigen ziel. De mens is zijn eigen auto, die hij goed moet besturen en aardig moet onderhouden. Dat zijn de basisprincipes van de zelfregulering. Te veel roken en drinken is slecht voor de auto. Drie keer per maand seks; in de lente en herfst, als het druk is op het werk, volstaat één keer per maand. De achterstand werkt u in augustus op de camping weg.

2. Onverstoorbaarheid is een kenmerk van de mens die zichzelf gereguleerd heeft. Niets brengt hem van zijn à propos, het verlies heeft hij al ingecalculeerd. In andere tijden zou men hem een stoïcijn noemen, maar hij houdt te veel van aardse goederen om nog voor stoïcijn door te kunnen gaan.

3. Is zelfkennis noodzakelijk voor zelfregulering? Niet per definitie. Het kind leert zichzelf reguleren doordat het is blootgesteld aan een combinatie van negatieve en positieve prikkels, het doet wat het doen moet en laat na wat niet mag zonder dat ouders of opvoeders voortdurend moeten zeuren. Dit zelfregulerende kind kan vergeleken worden met de zelfrijdende auto.

4. Wat doet de mens die zelfregulering tot in de finesses beheerst als hij een soortgenoot ontmoet die deze tak van sport niet beheerst? Om te beginnen moet de mens die aan zelfregulering doet bij voorkeur omgaan met soortgenoten, maar ongelukken zijn niet te voorkomen, wie weet wordt u op neus of mond geslagen door een soortgenoot die geen weet heeft van de zegeningen van zelfregulering. Trek u terug uit de situatie, bekijk de schade en neem daarna contact op met een betrouwbare arts voor schadeherstel. Wraak en zelfregulering gaan slecht samen. Hooguit kunt u via een advocaat een schadeclaim indienen. U moet deze claim behandelen alsof die u eigenlijk niet aangaat.

5. En hoe ziet de zelfregulerende liefde eruit? Trek op een date maximaal een halfuur uit voor verleiding. Hebt u een vaste partner? Twintig minuten liefde per dag volstaat. Maar wel hartstochtelijk. Probeer die twintig minuten niet te denken: wat doet die lul hier eigenlijk in mijn woonkamer?