Arnon Grunberg met een korte verhandeling over voortplanting en haar consequenties.

Een korte verhandeling over voortplanting en haar consequenties. 

1 · Er zijn mensen die zich voortplanten, er zijn mensen die dat niet doen. Je kunt je op ­‘natuurlijke’ wijze voortplanten, je kunt een kind adopteren, hoewel menigeen dat laatste niet als ‘voortplanting’ zal zien; voor sommigen blijft voortplanten het doorgeven van genetisch materiaal.  

Ik concentreer me op de consequenties van voortplanting, en daarom zeg ik: voortplanting is het opvoeden van kinderen. Een man die een kind heeft verwekt zonder zich ooit om dat kind te hebben bekommerd, heeft hij zich voortgeplant? Alleen in theorie. Hij is een theoretische voortplanter, die zich van- wege ongetwijfeld dringende redenen niet aan de praktijk heeft willen wagen. Als hij voor, tijdens en na de voortplanting, de daad, een andere ­indruk heeft gewekt, moet hij niet verbaasd zijn dat er over hem zal worden  gesproken als ‘hond’. 

2 · Mocht u onveilige seks hebben, om wat voor reden dan ook, en toch geen zin hebben in de consequenties van de voortplanting kunt u het beste voor, tijdens en na de daad zeggen: ‘Ik betaal een tientje per maand.’ Bent u in een goed humeur dan kunt u eraan toevoegen: ‘Ik zal bij mijn vrienden wat tweedehandsbaby- kleertjes verzamelen.’ Dan weet iedereen waar hij aan toe is. 

En als de ontnuchtering de dagen erna intreedt is er altijd nog de mogelijkheid van een abortus. 

3 · Wie de consequenties van de voortplanting enigszins serieus neemt, beseft dat die consequenties een kostbare aangelegenheid zijn. Paardrijden is geen goedkope hobby, maar vergeleken met de consequenties van voortplanting kost paardrijden nauwelijks meer dan een appel en een ei. Met recht kan voortplanting een peperdure hobby worden genoemd. 

4 · De voortplanting is geen poging om aan de dood te ontsnappen, de voortplanting is een poging om aan het leven te ontsnappen.