Vreest

Elke dag moet ik kiezen op mijn computer: ‘Leeg prullenmand’ of: ‘Leeg prullenmand veilig.’ Ik ging er altijd ten onrechte vanuit dat ‘Leeg prullenmand veilig’ de prullenmand minder goed zou schoonmaken.

Elke dag moet ik kiezen op mijn computer: 'Leeg prullenmand' of: 'Leeg prullenmand veilig.' Ik ging er altijd ten onrechte vanuit dat ‘Leeg prullenmand veilig’ de prullenmand minder goed zou schoonmaken. Ik koos dus nooit voor ‘Leeg prullenmand veilig’. Ik had een te concrete voorstelling gemaakt en nam aan dat veilig schoonmaken iets te maken had met minder agressieve schoonmaakmiddelen. Veilig legen was vast zoiets als schoonmaken met heel milde zeep, wel veilig, maar wordt het écht schoon? De computer stimuleert deze concrete voorstellingen; er staat een echte prullenmand in beeld en het geluid dat hij maakt als je hem leegt is verrukkelijk; papier dat verfrommeld wordt, scherper hoorbaar dan in het echt, alsof het in je oor gebeurt.
Steeds weer koos ik voor 'Leeg prullenmand (onveilig)' en ik deed dat met enige bravoure. Ik nam welbewust het risico dat er meer weggepoetst werd dan nodig, maar zachte heelmeesters maken stinkende wonden et cetera. Elke dag verschafte het mij plezier, die heel erg schone prullenmand.
Ik herinner me een redactiesom op de lagere school waarin een kamer opnieuw moest worden behangen. Hij begon zo: 'Je wilt een kamer behangen. De muren van de kamer zijn…' en toen kwam er een reeks feiten en getallen. De vraag die volgde was: 'Wat doe je eerst?' Ik antwoordde, zonder grappig te willen zijn: 'Eerst het oude behang eraf halen.'
Ik stel me de zaken concreet voor.
Na jaren de prullenmand 'onveilig' te legen, heb ik deze week, omdat ik het er eens over wilde hebben, er de allereerste keer voor gekozen de prullenmand veilig te legen en nu blijkt dat ik al jaren een verkeerde voorstelling van zaken had. Veilig schoonmaken betekent in de virtuele wereld van informatieopslag iets heel anders dan ik dacht. Bij het veilig schoonmaken verwijdert men juist extra veel. Ik krijg zelfs een waarschuwing voor de boel geleegd wordt, of ik dit wel echt wil. Na deze veilige schoonmaak zal de troep echt nergens meer terug te vinden zijn.
Ik dacht dat ik wist wat 'veilig' betekende, maar ook dit woord blijkt op verschillende manieren te kunnen worden begrepen. Is het in deze wereld onveiliger je informatie te laten slingeren en zo, wie weet, met anderen te delen, dan informatie te verliezen? Moet ik banger zijn dat u alles van mij weet of dat ik alles vergeet? Moet ik bang zijn?

advertentie