Acteert

Ik keek naar de film Thelma and Louise uit 1991 op dvd en daarna naar het bonusmateriaal en dit keer was de Special Edition DVD echt wel zijn geld waard. In de documentaire The Last Journey wordt verteld hoe de film werd gemaakt en hoe hij werd ontvangen.

Ik keek naar de film Thelma and Louise uit 1991 op dvd en daarna naar het bonusmateriaal en dit keer was de Special Edition DVD echt wel zijn geld waard. In de documentaire The Last Journey wordt verteld hoe de film werd gemaakt en hoe hij werd ontvangen. Een roadmovie met in de hoofdrollen twee vrouwen met pistolen, daar hadden sommige mensen toen wat moeite mee. Maar dat was in de vorige eeuw, gelukkig is nu alles anders. Ook vinden we nu vrouwenvriendschap in film en literatuur natuurlijk allemaal net zo interessant als mannenvriendschap, maar afijn, waar ik het over wilde hebben is het andere stuntwerk in de film.

Halverwege de film schieten Thelma and Louise op een grote tankwagen van een of andere klootzak en dan vliegt de hele zaak in de hens. In de documentaire wordt verteld dat ze maar één tankwagen hadden om op te blazen, dus het moest meteen goed gaan. Er stonden wel acht camera’s klaar om vanuit alle hoeken de ontploffing en de reactie van de acteurs te filmen.

Susan Sarandon maakte zich een beetje zorgen om het gevaar. Iedereen stond op een grote afstand van de truck behalve de acteurs. Geena Davis verheugde zich en ze vertelt: ‘Dat was natuurlijk schitterend, dat het echt zou gebeuren en dat ze dan onze échte reactie op de explosie zouden filmen.’

Ze spelen de scène, eerst de dialoog met de chauffeur en dan schieten de actrices op de tankwagen. De truck vliegt prachtig in de fik, explosies, vuur, rook. De chauffeur duikt ineen van schrik en schreeuwt van woede, het is zijn truck tenslotte.

Geena Davis en Susan Sarandon reageren zoals ze... echt zouden reageren. Ze doen... niets. Ze staan met hun pistolen in hun hand en kijken schijnbaar emotieloos toe. Hun mond valt zelfs niet open.

‘Het was zo enorm,’ zei Geena Davis, ‘dat we vergaten te acteren.’

‘Wat deden jullie nou?!’ riep de regisseur en de actrices moesten opnieuw worden gefilmd, hun echte reactie volstond niet.

Meer trucks om op te blazen waren er niet. De actrices werden nog eens gefilmd, terwijl de crew om hen heen stond met flikkerende lichten en ventilatoren, en zo werd hun ‘intense reactie op de explosie’ alsnog vastgelegd.

Het zou wat zijn zeg, als we allemaal vergaten om te acteren.

advertentie