Betaalt

Ik las een artikel over shampoo. Er is van alles mis met de shampoos die de meeste mensen gebruiken, het zou je haar te agressief schoonmaken en dat schaadt. In de gewone shampoos stoppen ze hetzelfde spul als in afwasmiddel en autoshampoo. Die vergelijking maakte onmiddellijk indruk op mij.

Ik las een artikel over shampoo. Er is van alles mis met de shampoos die de meeste mensen gebruiken, het zou je haar te agressief schoonmaken en dat schaadt. In de gewone shampoos stoppen ze hetzelfde spul als in afwasmiddel en autoshampoo. Die vergelijking maakte onmiddellijk indruk op mij. Pas later dacht ik dat het feitelijk om het ingrediënt water zou kunnen gaan, maar toen had ik al nieuwe shampoo bij de biologische winkel gekocht en de oude overgegoten in de bijna lege fles afwasmiddel. Ik was nu mijn borden met shampoo voor blond haar, dat gaat goed, het schuimt alleen wat meer dan ik gewend ben. Dat schuimen werd trouwens ook in het artikel besproken. Die slechte shampoos schuimen nogal, dat willen de mensen graag, terwijl dat schuimen nergens voor nodig is. Het is zelfs slecht. Natuurlijk. Dat raakte me ook. slecht. Je kunt heel goed reclame maken door angst op te roepen voor de andere producten.

Soms neem ik de tijd om het hele assortiment shampoo bij de drogist aandachtig te bekijken, dagdromend over mooier haar en dan koop ik de duurste shampoo, die met de meeste beloftes. Ik kan het toch ’s proberen? Het is fijn om de mooiste etiketten even te geloven, maar meestal doorzie ik alles, niemand maakt mij iets wijs, en koop de goedkoopste shampoo bij de supermarkt.

Toch is er dus één soort reclame waar ik steeds weer gevoelig voor ben: dat er iets mis is met alle reguliere producten en dat er een natuurlijke balans moet worden hersteld, dat mijn haar niet goed zit vanwege die verderfelijke shampoo die mijn werkelijke schoonheid heeft aangetast.

Mascara die je wimpers langer maakt, shampoo die je haar laat golven, anti-rimpelcrème in zo’n beminnelijk klein glazen potje, het zal allemaal wel. Maar als een sober etiket op een bruine fles vermeldt dat ik eigenlijk geweldig ben, maar dat ik ben verpest door slechte producten en dat deze fles mijn ware prachtige rimpelloze glanzende zelf tevoorschijn zal toveren… dan geeft dat hoop en troost, voor mijn haar, mijn wimpers, mijn huid, voor mij. Dan is al mijn pijn de schuld van die verrotte wereld, en dan moet die wereld veranderen, niet ik. Voor zulke shampoo betaal ik graag.

advertentie