teambuilding

, Esther Gerritsen

Ik bekeek het nieuws op internet en zag een foto van een soort bunker, met daarbij de tekst: ‘Steeds meer Escape Rooms in Nederland.’

Ik had er nog nooit van gehoord en dacht onmiddellijk dat die bunker een veilige plek was om naar toe te vluchten bij gevaar. Toen ik het artikel las begreep ik dat het andersom was. In een Escape Room laat je je vrijwillig opsluiten en daarbinnen moet je raadsels oplossen om te kunnen ontsnappen. De Escape Room dus, niet te verwarren met de Panic Room.
De volgende dag moest ik een filmpje opnemen in een studio op een industrieterrein. De eigenaar van de studio vertelde me dat in zijn pand ook Escape Rooms waren. Pas de dag ervoor had ik ervan gehoord en nu zat ik er al bijna in.
Ik vroeg hem dus meteen: ‘Kun je er ook uit, bij paniek?’
‘Ja,’ zei hij, ‘dan druk je op de groene knop.’
Hij vertelde over de raadsels die je moest oplossen, maar ik onderbrak hem en vroeg hoeveel mensen er op de groene knop drukken.
Elke week drukte er wel iemand op de groene knop en dan ging de deur gewoon open. ‘De raadsels zijn moeilijk,’ zei hij, ‘laatst hadden we een professor in de wiskunde…’
‘Drukte hij op de groene knop?’
‘Nee, maar…’
Hij wilde me vertellen hoe moeilijk die raadsels waren, maar ik zei: ‘Nee, ik wil alles weten van de groene knop. Hoeveel procent van de mensen maakt daar gebruik van?’
In een op de tien groepen bleek er wel zo iemand te zijn, mensen van wie je dat het minst verwachtte.
Ik verwachtte van mijzelf dat ik onmiddellijk op de groene knop zou drukken. Ik had de groene knop nog nooit gezien, maar hij had nu al een magische aantrekkings- kracht.
Ik vergat te vragen hoe de groep reageert op de spelbreker, want voor zover ik begreep, gaan de mensen altijd in groepen in de Escape Room. Of gaat die deur dan weer snel dicht en puzzelt de rest gezellig door?
Ik sprak later met een vriendin die net als ik absoluut niet naar de Escape Room wou en ineens zei ik tot mijn eigen verbazing: ‘Met jou zou ik het wel aandurven.’
Dus als ik met iemand in zo’n kamer zou zitten die ook het liefst zo snel mogelijk op de groene knop wil drukken, was het wel weer lollig?
Misschien was de gesloten kamer het probleem niet, claustrofobischer dan die afgesloten ruimte is de verwachting dat je gezellig meedoet.

advertentie