Quiz

, Esther Gerritsen

Ik zocht op het internet het exacte adres van de Oba, de openbare bibliotheek van Amsterdam. Google vroeg zich af of ik wellicht het adres van Obama zocht. Blijkbaar is dat een veel voorkomende zoekvraag: ‘Adres Obama’.

De andere keer dat ik Obama in een vreemde context tegenkwam, was bij een telefonische quiz. Zo’n quiz waartoe via de mail wordt opgeroepen en die iedereen je afraadt te doen.
Het was op een rotdag, en ik kreeg een mailbericht waarin mij een jaar lang gratis boodschappen werd beloofd.
Nu kan ik mijn boodschappen prima betalen, maar juist op rotdagen kan ik denken: ik moet eens iets anders proberen, wie weet is dit een teken, iets bijzonders dat de dag zal redden. Op zo’n dag kun je ook de verkeerde man mee naar huis nemen in de hoop op allesverzengende liefde, of lid worden van de Scientology Church in ruil voor zingeving. Maar ik ging heel profaan voor gratis boodschappen. Ik hoefde alleen maar even een nummer te bellen en een paar vragen te beantwoorden.
Op de website zag ik de vragen verschijnen, en op mijn telefoon kon ik de antwoorden intoetsen.
‘Je bent er bijna!’ verscheen er steeds en ik zag een balkje dat langzaam blauw kleurde, ik was er bijna.
Ik wist alle antwoorden op de eerste twintig vragen en ik begon me al slim te voelen.
Totdat ze vroegen: ‘Is Obama, a: een president, of b: Tropisch fruit?’ Toen begreep ik dat ik tot op idiotenniveau was afgedaald.
In plaats van te stoppen, hoopte ik in het gezelschap van idioten te kunnen winnen en ik speelde door.
Over vijf minuten stop ik, zei ik tegen mezelf, over een kwartier, over een half uur. En als je al zolang bezig bent, is het zonde om alsnog te stoppen, dan heb je alleen maar verloren. Uiteindelijk hield ik er na drie kwartier mee op.
Later zocht ik op mijn telefoonrekening na wat die  grap me nou had gekost. 27 euro.
Het was het me wel waard. Ik had het tropisch fruit niet willen missen.
Ik zou eigenlijk nog wel eens willen. Alleen al omdat ik wil weten hoe lang zo’n quiz doorgaat. Waar eindigt het en is er wel een einde, of kom je vanzelf weer terug bij het tropisch fruit?
En het zou toch heerlijk zijn om een dag lang alle antwoorden te weten en steeds maar weer  te horen dat je er bijna bent, waar dan ook.

advertentie