Reclameboodschap

, Esther Gerritsen

In haar nieuwe column vergelijkt Esther Gerritsen de keukenverkoper met een schurk.

Ik las in de krant over de Intimiderende Keukenverkoper. Het klonk als een nieuw soort schurk. Ga niet ’s nachts alleen de straat op, want de Intimiderende Keukenverkoper is weer gesignaleerd! Hij verrast de mensen in donkere steegjes en jaagt hen de stuipen op het lijf met monsterlijke mixers. Het zou een mooie superheldenstrip kunnen zijn. Maar het ging natuurlijk gewoon over vervelende verkopers die mensen weten te overtuigen veel te dure keukens te kopen.

De kop van het krantenartikel was: ‘De keukenkoper moet sterk zijn.’ Ook dat ging niet over lichamelijke krachten die je nodig hebt wanneer je ’s nachts aangevallen wordt door een Intimiderende Keukenverkoper met een staafmixer, maar gewoon over de psychologische druk die er in de keukenwinkels op kopers wordt uitgeoefend.

En dan was er nog deze spannende zin: ‘Er zijn mensen undercover gegaan in keukenwinkels om de Intimiderende Keukenverkopers op te sporen.’ Ging ook niet over het ontmaskeren van een misdaadsyndicaat, over drugs die in de volautomatische pedaalemmer  zijn verstopt, of wapens in de magnetron, nee, gewoon over nare verkopers vinden.

Ik begrijp het wel, hoe in zo’n winkel de ultieme keuken uitgroeit tot je droomwens, hoe je gaat geloven dat alles in je leven beter wordt met die keuken, en dat je weet dat het nu moet gebeuren, nú, want die keuken is er straks niet meer.

En dan zegt zo’n verkoper vast dat wanneer je dit aanbod nu niet accepteert je ‘een dief van eigen portemonnee’ bent. Een uitdrukking die me altijd woest maakt, want als iemand dat tegen je zegt, zegt-ie toch eigenlijk dat je het zelf moet weten, maar dat je natuurlijk wel een sukkel bent met dit gedrag van je.  Als je jezelf wat meer waard zou achten dan zou je ook wat meer van het leven maken, en de enige manier om dat te doen, is om nu, stante pede een keuken van zestienduizend euro te kopen.

Ik weet dat ik zo’n potentiële sukkel ben. Zoals je een alcoholist die wil stoppen met drinken niet in een kroeg moet zetten, zo moeten alle potentiële sukkels de keukenwinkels mijden, en zijn we dat niet allemaal?
De keukenkoper moet sterk zijn.

Tegen iedereen die dat niet is, en die zich gemakkelijk laat overtuigen dat je in een keer een complete keuken inclusief alle noodzakelijke keukenmachines moet aanschaffen… Tegen iedereen die gelooft dat een huishouden zonder Magimix de naam huishouden niet waard is, zeg ik enkel dit: ‘De compacte Bestron-handmixer heeft vijf verschillende snelheden. Het apparaat wordt geleverd met een set kloppers en een set deeghaken. De Bestron-handmixer kost twaalf euro.

advertentie