Stofzuiger

, Esther Gerritsen

Ik heb een nieuwe stofzuiger. Dit vertelde ik op een verjaardagsfeestje. Meteen vroegen mensen me of het zo’n robot-
stofzuiger was die alles zelf deed.

Nee, het is een heel gewone stofzuiger. Dat maakte het gesprek meteen nog beter, want ik had inderdaad niet iets heel bijzonders te vertellen, ik had gewoon een heel gewone nieuwe stofzuiger waar ik erg tevreden mee was. Tot vermaak van de rest deelde ik mijn geluk. Al snel ontstond een levendig gesprek over het voordeel van zakloze stofzuigers, stofzuigers met extra lange snoeren, stofzuigers zonder snoeren en de kruimeldief.

De volgende dag had ik alweer een feestje en opnieuw deelde ik mee: ‘Ik heb een nieuwe stofzuiger.’

Dit was een heel ander feestje met heel ander type mensen maar het eerste wat me wederom werd gevraagd was: ‘Is het zo’n robotstofzuiger die alles zelf doet?’  

‘Nee, het is gewoon een gewone stofzuiger.’ Het plezier om deze mededeling was weer even opvallend en net zo gemakkelijk ontstond er opnieuw een levendig gesprek over de stofzuiger en de kruimeldief die ooit zo populair was.

‘Hoe kan het dat ooit iedereen een kruimeldief nodig leek te hebben, en nu niemand meer?’ Op het vorige feestje was de kruimeldief namelijk weggehoond.

Maar nu bekende één man dat hij nog steeds een kruimeldief had en daar heel blij mee was.

Zijn familie keek er bedenkelijk bij, hij hield vol: ‘Heel gemakkelijk.’

Ik geloof dat het voor velen de eerste keer was dat ze zo openlijk over de stofzuiger spraken, ik had inmiddels een beetje ervaring.

‘De stofzuiger is het laatste taboe,’ zei ik. ‘Het is goed dat we het er eens over hebben.’

Ik geloof wel dat echtparen hun stofzuiger of hun keuze voor vloerbedekking of gordijnen veelvuldig samen bespreken, maar het blijft binnenskamers. Voor de vrijgezel is het fijn om niet alleen te staan in zijn of haar geluk over een nieuwe stofzuiger, maar ook voor de gebonden mens kan het prettig zijn een frisse blik te krijgen op privéoverwegingen.

Het gesprek werd allengs intiemer en men vroeg mij wat ik voor de stofzuiger had betaald.

Er was trouwens ook een stel op een van die feestjes dat zelfs nog nooit onder elkaar over de stofzuiger had gesproken. Het was hun eerste keer, en dan meteen in het openbaar.

Ze keken elkaar aan, ineens in een nieuw licht, en de vrouw zei: ‘Wij hebben niet zo’n fijne stofzuiger, of wel?’

advertentie