Sunny Bergman laakt het superioriteitsdenken van minister Schippers en ziet in haar H.J. Schoo-lezing een afgezaagde afleidingsmanoeuvre.

Lieve Edith Schippers,

Onlangs gaf je een lezing waarin je zegt bezorgd te zijn omdat onze vrijheid onder druk staat. Ik citeer: ‘Er zijn genoeg mensen in de migrantengemeenschappen die snakken naar vrijheid, met of zonder hoofddoekje. Die vooruit willen. Mijn vraag is: kúnnen ze dat ook? Gelden onze vrijheden, onze Grondwet, onze kernwaarden ook voor hen?’

Lieve Edith, het spijt me, maar ik heb twijfels over je bezorgdheid. Ben je echt betrokken bij onderdrukte moslimvrouwen en homo’s? Of is deze ‘onze vrijheid staat onder druk door de radicale islam’-lezing een populisme light-versie van PVV’s ‘minder minder’? Een verkiezingsboodschap gericht aan het bezorgde electoraat?

afleidingsmanoeuvre

Laten we ons druk maken om onderdrukte moslimvrouwen zodat we de problemen in de zorg – jouw verantwoordelijkheid – vergeten. De aandacht richten op de boze islam als afleidingsmanoeuvre van grote sociaaleconomische problemen is natuurlijk niet echt een originele politieke strategie. Maar blijkbaar nog steeds effectief gezien de enthousiaste reacties op je lezing.

Misschien zou ik minder twijfelen aan je betrokkenheid bij onderdrukte groepen als je niet in een moeite door de cultuur van die groepen had weggezet als inferieur. Nog een citaat: '"Alle culturen gelijkwaardig" is een verschrikkelijke misvatting. Onze cultuur is een stuk beter dan alle andere. Wij staan voor de vrijheid, en wie dat niet kan accepteren, hoort hier niet thuis.'

superioriteitsdenken

Je vindt de Westerse cultuur superieur. Ik ben blij dat je er in ieder geval eerlijk voor uit komt. Tegelijkertijd verontrust het me dat mensen dit blijkbaar geen stuitende uitspraak (meer) vinden. De VVD is in ieder geval consequent in het aannemen van mensen uit deze superieure cultuur gezien de 71 witte mensen aan de top van de partij.

Doorgaans proberen mensen superioriteitsgevoelens te verhullen, en niet zonder reden. Superioriteitsdenken heeft in het verleden tot grove onderdrukking en uitsluiting geleid. Het is onze vermeende culturele superioriteit die kolonialisme, plundering, genocide en slavernij goedpraatte.

Je zegt: 'Wie onze vrijheid niet accepteert hoort hier niet.' Hoe werkt dit concept van vrijheid? Een vrijheid die tot onvrijheid en uitsluiting leidt?

Het gaat nog dringen worden op populistisch rechts. Succes met de verkiezingscampagne en jullie ‘onze manier van leven, onze vrijheid’-boodschap.

Vriendelijke groeten,
Sunny Bergman

P.S. Kun je misschien aan je collega Mark Rutte doorgeven dat het Nederlandse staatsburgerschap onvoorwaardelijk is? Vervelende ‘Nederturken’ zijn nog altijd onze Nederturken. Het land waar ze naar op moeten pleuren zal dus ook Nederland zijn. Het is ongepast tweederangsburgerschap te introduceren binnen onze vrije superieure cultuur.